Likovni konkurs “Sva lica zanemarivanja”

Spread the love
Menprom

Povodom 19. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom, pokret Vrijedni pažnje i World Vision u Bosni i Hercegovini raspisuju konkurs za likovne radove djece i mladih na temu „Sva lica zanemarivanja“.

Reha Centar

Likovni konkurs je dio kampanje Vrijedni pažnje u BiH koja ima za cilj zaustavljanje nasilja nad djecom, s posebnim fokusom na zanemarivanje djece i mladih u našoj zemlji.

Nasilje, u različitim pojavnim oblicima, utiče na više od milijardu djece širom svijeta i dešava se svaki dan, u svakoj zemlji i svakoj zajednici i Bosna i Hercegovina nije iznimka. Život u nasilju djecu lišava dostojanstva, prava i potencijala, te utiče na njihovo zdravlje, razvoj i obrazovanje. Istovremeno, nasilje i njegove posljedice koštaju društvo jako mnogo time što usporavaju ekonomski razvoj, narušavaju ljudski i društveni kapital.

Konkurs ima za cilj potaknuti djecu i mlade ljude širom Bosne i Hercegovine da dignu glas protiv nasilja i zanemarivanja djece, te svojim likovnim radovima prikažu svoje iskustvo i/ili viđenje zanemarivanja, te podignu svijest šire javnosti o ovom problemu s kojim se svakodnevno suočava veliki broj djece i mladih u svojim porodicama, školama, zajednicama i društvu, uopšte.

Učestvovati mogu svi dječaci i djevojčice i mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, u dobi od 10 do 18 godina starosti.

Rok za slanje radova je 30. novembar 2018. godine, na adresu:  World Vision u BiH, Zvornička 9, 71000 Sarajevo, naznačene „Za likovni konkurs Sva lica zanemarivanja“. Objava rezultata biće upriličena uoči 10. decembra, Dana ljudskih prava.

Nakon prikupljanja radova,  komisija, sačinjena od predstavnika pokreta Vrijedni pažnje će pregledati sve pristigle radove i odabrati tri najbolja, koji će biti nagrađeni tabletima, a ostali radovi će biti objavljeni u Zborniku radova djece i mladih na ovu temu, te izložbama radova u edukativne i promotivne svrhe.

Na poleđini rada naznačiti ime autora/ice, godinu rođenja, mjesto prebivališta, te naziv rada. Poruka na temu od strane autora/ice uz rad je dobrodošla, ali nije eliminatorna. Radovi trebaju biti zaštićeni i primjereno zapakirani!

Napomena: Učešćem u konkursu autori daju saglasnost za korištenje likovnih radova u nekomercijalne svrhe, odnosno aktivnosti koje će biti organizovane s ciljem promocije kampanje, te edukacije I podizanja svijesti o zanemarivanju djece. Radovi se ne vraćaju!

Kontakt za dodatne informacije i upite: Dragana Bulic, na dragana_bulic@wvi.org ili 061 739 399.

Pozivamo vas da se uključite u što većem broju i na ovaj jednistven način doprinesete pokretu Vrijedni pažnje i podizanju svjesnosti našeg društva o problemu s kojim se svakodnevno susreće veliki broj vaših vršnjaka.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara