Komedijom ‘’Pijani’’ nastavlja se 3. Festival premijera Teatra kabare Tuzla

Spread the love
Rental Travel

‘’Plemeniti i dobrostivi skupe, puče stari i mudri…’’ ovim uvodnim citatom iz djela Dundo Maroje Marina Držića publici se obratio umjetnički voditelj Teatra kabare Tuzla Vlado Kerošević. Na svečanom otvaranju 3. Festivala premijera, publika je velikim aplauzom pozdravila i književnika Šimu Ešića, kojemu je ovaj festival simbolično i posvečen. Moto ovog festivala jest Teatar sadašnjosti koji je uz prisustvo brojnih medija i publike opravdao svoje značenje. Predstava Pismo ocu autora Franz Kafke se odvijala u apsolutnoj sadašnjosti, u prisutnosti ovdje i sada te je publika kroz tzv ‘’4. zid’’ imala priliku gledati i uživjeti se u sjajnu izvedbu mladih glumaca Doriana Paulića i Katarine Krištić. Predstavu je režirao Damir Altumbabić i krasi je nagrada publike za osvojeno prvo mjesto na 16.TKT Festivalu.

Reha Centar

U petak, 19.10.2018., s početkom u 19 30 odigrat će se komedija Pijani Ivana Viripajeva. Predstava je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene pri ADU Univerziteta u Tuzli. Predstava ujedno predstavlja završni rad studenata IV godine Akademije dramskih umjetnosti studijskog programa Gluma, u klasi mr.sc. Damira Altumbabića, vanrednog profesora koji potpisuje ujedno i režiju. U predstavi igraju: Adna Hasanić, Marko Mirković, Marija Novaković, Emrah Mujkanović, Sadika Kahrimanović, Jasmina Ibrahimović, Mirko Ilibašić, Hasiba H. Mehmedović, Faruk Uščuplić, Husnija Ćoralić, Emir Ibrahimović, Ermin Avdić, Emina Goletić, Damir Altumbabić. U radu na predstavi su sudjelovali: komentori: mr.sc. Sanela Babić, vanr. prof.; MA Emina Goletić, viši asistent; MA Damir Mahmutović, viši asistent; MA Irfan Kasumović, viši asistent; dizajn plakata: dr. sc. Maja Dedić, vanr. prof.; svjetlo: Nermin Brković.

Tekst „Pijani“, je filozofska komedija koju je napisao Ivan Viripajev 2014. godine. Ono što je karakteristično za cjelokupno djelo je to da su svih 14 likova pijani. Međutim, svaki od likova je iz različitih razloga pijan. Prvi čin je zasnovan na tome da se upoznamo s likovima, sa situacijom i njihovim problemima s kojima se oni suočavaju po prvi put, baš te večeri.
Drugi čin započinje tako što se sudbine ovih 14 likova isprepletu. Kroz ovaj tekst se provlači više tema, ali ono što je najistaknutije jeste pijančenje i preispitivanje identiteta te sopstvenog života odnosno ostvarenosti.

Cijene ulaznica u slobodnoj prodaji za odrasle je 7KM, za studente 5 KM, za dječje predstave 5 KM. Sve informacije i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Ulaznice možete preuzeti svakim danom na biletarnici Teatra kabare Tuzla od 17-do 19 sati. Dobro nam došli.

 

Ostale predstave koje možete pogledati u okviru 3. Festivala premijera su:

  • PETAK, 26.10.2018. u 18,00 / „HOĆU DA SE IGRAM“ / PREDSTAVA ZA DJECU

Autor: Šimo Ešić / Produkcija: Teatar kabare Tuzla

  • PETAK, 02.11.2018. u 19,30 / „MALOGRAĐANI“ / DRAMA / Autor: Maksim Gorki

Koprodukcija: Teatar kabare Tuzla i Studentska scena ADU Univerziteta u Tuzli

  • ČETVRTAK, 08.11.2018. u 19,30 / OMAŽ / Šimo Ešić

Književno veče posvećeno 50-toj godišnjici umjetničkog rada, književnika, pjesnika za djecu Šime Ešića. / Produkcija: Teatar kabare Tuzla

  • PETAK, 09.11.2018. u 18,00 / „IZMISLIONICA U SELU PRIČEVAC“ / PREDSTAVA ZA DJECU, PRAIZVEDBA / Autor: Šimo Ešić Produkcija: Teatar kabare Tuzla

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara