Koliko je ko novca trošio iz Budžeta Tuzlanskog kantona

Spread the love
Menprom

Ovih dana smo se nešto aktivnije bavili Budžetom Tuzlanskog kantona, odnosno njegovim stvarnim i realnim mogućnostima za 2014. godinu. Novi mandatar koji još nije imenovan, ali sve ukazuje na to da se radi o Bahriji Umihaniću, profesoru sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli, ovim podacima će se morati ozbiljnije pozabaviti od nas koji smo relativno “ekonomski amateri”.

Reha Centar

Da bi naš narod shvatio koliko ova kuća ima para za podijeliti u narednih nekoliko rečenica koristit ćemo obični narodski riječnik iskazan u brojevima:

Dakle Budžet je planiran da skupi i inkasira po raznim osnovama oko 364.miliona KM.

Skoro 70% ovog iznosa ili nešto više od  244 miliona KM ide na plaće budžetskih korisnika, od čega:

Pravosuđe i uprava sa 638  zaposlenih, dakle sudije, tužioci i sl nas koštaju 25.153.584 ili 6,91 %

MUP TK  sa 1.894  zaposlenih, dakle tri puta više nego sudija i tužioca, potroši tek duplo više, dakle ne tri puta više novca od kolega  iz Suda i Tužilaštva, što iznosi 52.991.801    14,55 %, dok recimo

Obrazovanje sa 6.728 zaposlenih potroši  166.386.760 ili čak 46,70 % budžeta, a  sve zajedno, dakle prethodne tri stavke nas koštaju slovom i brojem 68,16% ukupnih prihoda.

Sve ostalo u što se ubraja: Skupština,Vlada,ministarstva,pedagoški zavod,civilna zaštita te  robne rezerve, i inspekcijiski poslovi , koštaju poreske obveznike oko 16 miliona KM ili preostalih 31,84 %.

Iz svega gore navedenog jasno proizilazi  zaključak da ukoliko neko želi stvarati ambijent socijalne pravde,sa neke pozicije mora skidati primanja, ali sa koje, eh to je već pitanje na koje odgovor trenutno možda jedino zna Bahrija Umihanić.

Aktuelno.ba

Komentari

Komentara