III Festival premijera 2018. Teatra kabare Tuzla u čast Šimi Ešiću je svečano završen

Spread the love
Menprom

Sinoć se na sceni Teatra kabare Tuzla izvela praizvedba predstave za djecu koja je nastala u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i izdavačke kuće Bosanska riječ. Riieč je o još jednom režiserskom podvigu glumca Damira Altumbabića vanrednog profesora glume na ADU Tuzla. Da su dobra čudovišta zajedno s djecom i Izmislioničarem odbranila Izmislionicu u selu Pričevac potvrđuje puna sala najmlađih željne pisane riječi Šime Ešića koja su interaktivno s glumcima učinila noć za pamćenje, a danas je po traženju publike izvedena i repriza istoimene predstave.

Reha Centar

Obzirom na to da su sve odigrane predstave III Festivala premijera bodovane od strane publike ocjenama od 1-5, publika je za najbolju predstavu Festivala proglasila predstavu za djecu Hoću da se igram Šime Ešića (4,85) na drugom mjestu je Izmislionica u selu Pričevac Šime Ešića (4,84) a na trećem mjestu je predstava Malograđani Maksima Gorkog (4,83).

Noć prije, upriličen je i omaž Šimi Ešiću u čast 50 godina umjetničkog rada. Tu noć je Vlado Kerošević u ulozi moderatora najavio da će se pričati o lijepim riječima koje su proizašle iz srca, uma, duše i talenta Šime Ešića te je u tu čast ispjevano nekoliko songova iz njegovog književnog opusa u kojima je publika imala priliku uživati. Promotori Marica Petrović, Ibrahim Kajan i Svetlana Kalezić Radonjić, su na osebujan način govorili o njegovom književnom stvaralaštvu. Profesorica Petrović kao profesor jezika istakla je bogatstvo dobro odabranih riječi u njegovim ostvarenjima koja mogu poslužiti za analize u školskim užbenicima te istakla jednu misaonu bit izvučenu iz stihova u kojoj Ešić kaže ‘’Treba se možda držati toga lijepo je svugdje imati svoga’’ te potcrtala da zapravo Šime ima svugdje kako u domovini tako i u svijetu. Mišlju ‘’Stanite ljudi, imamo pjesnika’’ publika je još jednom pozdravila gdina Ešića. Ibrahim Kajan, kao dugogodišnji prijatelj i autor predgovora u njegovim knjigama, istakao je svoju povezanost s Ešićevim knjigama i da ‘’Svijet jest najljepši onda kada se nosi djetinjstvo sa sobom’’ te je istakao jednu od knjiga za koju smatra da su proizašle i sve druge Ešićeve knjige a to je Vezena torbica (1973.godine) u kojoj je Šimo prognozirao svoju budućnost na način da su naslovi nekih pjesama postajali i naslovi budućih knjiga. Kalezić je istakla odnos tradicionalističkih i modernističkih elemenata ali i mnoštvo drugih kojima se Ešić nametnuo kao izuzetno poseban stvaralac na savremenoj bosansko-hercegovačkoj sceni ali i šire.

III Festivala premijera pod motom Teatar sadašnjosti bio je posvećen književniku i pjesniku Šimi Ešiću. Festival svečano možemo završiti stihom nastalim na književnoj večeri kojeg je recitirala Prof. Petrović:

‘’O naš Šimo, o naš Šimo mi smo došli da te pozdravimo. Mi smo došli da ti nazdravimo i svako dobro poželimo. I došli smo da te zagrlimo’’

U organizaciono-produkcijskom dijelu Festivala sudjelovali su: Vlado Kerošević; Dizajn plakata / afiša-Damir Pirić; Izrada hronike festivala / audio i video produkcija festivalskih zbivanja Zoran Pavljašević; PR Festivala Ivana Milosavljević; Organizacija studenti II godine odsjeka Produkcija ADU Tuzla; Ton i svjetlo Nermin Brković; volonteri Opće gimnazije KŠC ‘’Sv. Franjo’’. Pokrovitelji festivala: Grad Tuzla i Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara