Hroničan nedostatak sna tihi je ubica: Saznajte šta radi vašem tijelu!

Spread the love
Rental Travel

Jeste li se ikada zapitali šta nesanica ili nedostatak sna može napraviti vašem tijelu? Iako se tako ne čini na prvu, tu je riječ o ozbiljnom problemu, piše Dnevno.hr. Nakon jedne neprospavane noći 1. Osjećate glad i možete pojesti više nego obično.

Reha Centar

Naučna su istraživanja pokazala da nedostatak sna uzrokuje želju za većim obrocima, a osim toga veće su šanse za izabiranje nezdrave prehrane. 2. Veće su šanse za nesreću. Samo šest ili manje sati sna povećava šansu da doživite prometnu nesreću zbog umora, a i općenito ste nespretniji u obavljanju svakodnevnih poslova. 3. Nećete izgledati lijepo.

Zasigurno ste čuli da spavanje utiče na ljepotu i to nije samo mit. Osim toga, naučnici su dokazali da hroničan nedostatak sna utiče i na preuranjeno starenje kože, prenosi Huffington Post. 4. Veće su šanse da se prehladite. Odmor je jedna od najvažnijih stvari za dobar imunitet. Studija Sveučilišta Carnegie Mellon iz Velike Britanije pokazala je da nedostatak sna utrostručava vaše šanse za prehladu. 5.

Gubitak moždanog tkiva. Mala studija koja je objavljena u časopisu ‘Sleep’ napravljena na 15 muškaraca pokazala je da nesanica utiče na gubitak moždanog tkiva. To su ustvrdili tako što su mjerili razine dvije molekule mozga koje se povećaju nakon oštećenja mozga. 6. Emocionalno ste nestabilni. Istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da nakon manjka sna centar za emocije u mozgu čak je 60 posto reaktivniji. 7.

Imat ćete probleme s pamćenjem. Nakon neprospavane noći, kratkoročna memorija vam jako slabo radi. Zato se događa da mobitel ostavite na stolu, a za minutu ga tražite u sobi. Nakon dužeg vremena nespavanja 1. Rizik od moždanog udara se učetverostručuje.

Istraživanja su potvrdila da ljudi koji spavaju manje od šest sati duže vremena imaju čak četiri puta veće šanse da dožive moždani udar. 2. Povećane su šanse za pretilost. Kratkotrajan nedostatak sna vodi do povećanog unosa kalorija, ali studije su sada ustvrdile da postoji veza između hroničnog nedostatka sna i pretilosti. 3. Veće su šanse za obolijevanje od dijabetesa.

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da premalo (ali i previše!) sna utiče na mnoge hronične bolesti, između ostalih i na dijebetes tip dva. 4. Šanse za srčani udar su velike. Nesanica je povezana s velikim pritiskom, začepljenim arterijama i srčanim udarima, prema izvještaju Harvarda. 5.

Kod muškaraca se smanjuje broj spermija. Dugotrajno preskakanje sna utiče i na plodnost. Studija iz 2013. godine koja je istražila oko 1.000 muškaraca pokazala je da oni koji su neko vrijeme preskakali san imali su čak 29 posto manje spermija od onih koji su normalno spavali. (Danas.info)

Komentari

Komentara