Bivši zatvorski osuđenik upravlja najvećim javnim fondom u Kantonu Sarajevo

Spread the love
Rental Travel

Budući da vrlo ozbiljno shvatam i svoju ulogu poslanika i odgovornost za javno iznesene tvrdnje, dostavljam izbor odgovarajućih fragmenata iz dviju presuda, dostupnih svim zainteresovanima, iz kojih se vidi…

Reha Centar

Predrag Kojović, poslanik NS u Skupštini Kantona Sarajevo, uputio je pismo klubovima poslanika, predsjedavajućoj i dopredsjedavajućima Skupštine KS, u kome reaguje na optužbe zastupnika SDA Elmedina Konakovića i poslanika BOSS-a Eseda Radeljaša. Pismo sa pratećom dokumentacijom prenosimo u cjelosti…

Tokom 31. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, šef Kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković optužio je poslanike Naše stranke u ovoj skupštini – mene i Tarika Haverića – da se ponašamo nemoralno.

Povod za tu optužbu ovdje nije važan; u svojoj replici Konakoviću, ja sam upozorio na nemoralno ponašanje upravo Stranke demokratske akcije, potkrepljujući to primjerima. Između ostalog, spomenuo sam da u parlamentarnoj većini čiji je on predstavnik i glasnogovornik sjede i osobe pravosnažno osuđene za krivična djela prevare i falsifikata, a da im je SDA za podršku koju pružaju njenoj Vladi omogućila da upravljaju najvećim vanbudžetskim javnim fondom u Kantonu Sarajevu – fondom ZZO koji iznosi skoro 350 miliona KM.

Odgovarajući na moju repliku, g. Konaković me optužio da iznosim neosnovane optužbe, drugim riječima – da lažem, i da klevećem njegovu stranku i poslanike koji podržavaju njenu vladu.

Iako neimenovan, poslanik Esed Radeljaš (BOSS) prepoznao se u ovim kvalifikacijama, i u svojoj replici oduzeo mi pravo da ga napadam, jer sam navodno proveo rat na Palama i “s meni sličnima” “pucao s brda”, dok je on, Radeljaš, “branio grad”.

Budući da vrlo ozbiljno shvatam i svoju ulogu poslanika i odgovornost za javno iznesene tvrdnje, dostavljam vam izbor odgovarajućih fragmenata iz dviju presuda, dostupnih svim zainteresovanima, iz kojih se vidi:

– da je 13. novembra 2002. godine Kantonalni sud u Sarajevu izrekao presudu Esedu Radeljašu za krivična djela prevare u produženom trajanju, krivotvorenja isprave u produženom trajanju i ovjeravanja neistinitog sadržaja, osuđujući ga na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne (1) godine i deset (10) mjeseci, i da je – odlučujući po žalbi optuženog, Vrhovni sud Federacije BiH 26. maja 2005. ovu presudu preinačio, i izrekao Esedu Radeljašu jedinstvenu kaznu zatvora od jedne (1) godine.

Stoga nikakvo inscenirano zgražanje g. Konakovića i njegovih kolega ne može sakriti, ublažiti ili izbrisati činjenicu da je Stranka demokratske akcije pravosnažno osuđenom prevarantu povjerila javni fond od izuzetne važnosti za život i zdravlje građana Kantona Sarajevo, učvršćujući na taj način korumpirani sistem koji je, s drugim političkim akterima sličnog profila, godinama izgrađivala.

Naročito me žalosti izostanak reakcije organizacija koje predstavljaju prave borce, a koje dopuštaju da se – po ko zna koji put – njihove žrtve koriste kao paravan za mutne radnje ratnih profitera.

Predrag Kojović

Komentari

Komentara

Posted In: