Halid Genjac predao CIK-u kandidatske liste SDA

Spread the love
Rental Travel

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine liste kandidata ove stranke za učešće na predstojećim Općim izborima u Bosni i Hercegovini.

Reha Centar

Tom prilikom je novinarima izjavio da je SDA najveća stranka s najjačom infrastrukturom te je stoga kandidirala najviše, ukupno 506 članova, i to za sve nivoe vlasti na cijelom prostoru BiH.

Od navedenog broja, 450 su kandidati s područja Federacije BiH, kandidirani za više nivoa – od kantonalnih skupština, Parlamenta Federacije BiH, do državnog nivoa. Preostalih 56 kandidata je na listama s područja Republike Srpske u okviru Koalicije “Pokret za državu” i dio kandidata na državnom nivou s prostora RS-a gdje se “liste vode pod Strankom demokratske akcije, uz podršku stranaka Koalicije”, kako je objasnio Genjac.

Među kandidatima SDA, više od 40 posto je žena, 30 posto mladih, 65 posto osoba s visokom stručnom spremom, 4 posto doktora nauka i 15 posto magistara, kazao je Genjac.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Genjac ističe da prema Izbornom zakonu i konvencijama, sve stranke imaju pravo kandidirati iz vlastitih redova predstavnike bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa su tako na listama SDA imena kandidata Hrvata i Srba, mada najviše ima Bošnjaka.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar ove godine, a danas je bio posljednji dan za predaju kandidatskih listi.

Fena

Komentari

Komentara