Održana Skupština Saveza RVI TK: I dalje čekamo usklađivanje invalidnina sa prosječnom platom u FBiH

Spread the love
Rental Travel

U prisustvu 81 delegata iz devetnaest općinskih i gradskih organizacija te Brčko Distrikta, u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, Savez ratnih vojnih invalida održao je svoju redovnu 28. Izvještajnu skupštinu.

Reha Centar

Skupština je počela himnom Bosne i Hercegovine te odavanjem počasti i poštovanja svim poginulim braniocima i šehidima koji su svoje živote ugradili u temelje današnje slobode koju imamo, a nakon toga pristupilo se i radnom dijelu skupštine.

Nakon što su svoje izvještaje o radu podnijeli aktuelni predsjednik SRVI TK Fahrudin Hasanović za prošlu godinu, te prezentirani finansijski i drugi izvještaji, uslijedila je rasprava po ovim tačkama uz konstataciju da se neki od novih prijedloga ugrade u Plan rada za tekuću godinu.

Jednoglasno su usvojeni izvještaj o radu, plan i program rada za narednu godinu sa finansijskim izvještajima, a upućeno je i nekoliko prijedloga u vezi poboljšanja statusa ove populacije.

„Iza nas je godina u kojoj je Covid 19 virus bio izražen u većem obimu nego danas pa su i naše aktivnosti bile djelimično ograničene ali smo i pored takvih okolnosti uspjeli realizovati sve zacrtane ciljeve sa prethodne skupštine. Izmjene i dopune Zakona o osnovnim i Zakona o dopunskim pravima boraca su bile u fokusu našeg rada i svjesni činjenice da svoje puno pravo možemo najbolje ostvariti kroz Zakone tako smo se i ponašali. Na kraju evo možemo konstatovati da smo Plan i program rada koji smo zacrtali za 2021. Godinu u potpunosti ispunili a da nam i dalje ostaje borba za povećanje naših invalidnina sukladno prosječnoj plaći u FBiH“- kazao je u svom obraćanju prisutnima Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

„Mi smo na istoj strani i to što sam trenutno ministar za boračka pitanja ni po čemu me ne odvaja od vas, svih boraca, a kako sam i sam ratni vojni invalid možda vas razumijem i više nego druge. Ali nije tako, želudac me boli evo dva dana jer nešto složenije procedure koje nalaže Zakon, nerijetko našu djecu boraca ostave bez nekih elementarnih prava. Takav slučaj sam imao jučer kada je jedna djevojka, sa svim peticama, ostala bez stipendije jer njen otac nije priložio dokument koji bi mi kao ministarstvo uvijek trebali imati u svojoj arhivi. Znam da zaslužujete više kao i ostali pripadnici boračke populacije ali valja nam se boriti da poboljšamo ovo što imamo i da se ne dijelimo“-kazao je prisutnima ministar za boračka pitanja u Vladi TK Zoran Blagojević.

Na kraju je još istaknuta potreba da se svi oni ratni vojni invalidi koji su proglašeni kao trajno nesposobni penzionišu po ranijem Zakonu koji je imao rok trajanja što prema riječima delegata nije prihvatljivo jer neki nisu bili tu tih nekoliko mjeseci koliko je taj Zakon trajao.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara