SDA: Visoki predstavnik bez odlaganja mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS

Spread the love
Rental Travel

Stranka demokratske akcije saopćila je danas da su Zakoni o VSTV-u, imovini i lijekovima koje je Narodna skupština RS usvojila direktan napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti poništeni i stavljeni van snage.

Reha Centar

– Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u službenom listu – navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da je OHR 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine RS koji su se odnosili na prenos nadležnosti i s takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

– Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD-e da nastavi s nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira.

Međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smjela ponoviti greške iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada nije na vrijeme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Posljedice pasivnosti, nažalost, bile su tragične – navodi se u saopćenju.

 

Komentari

Komentara