Obilježen Dan šehida u Gornjoj Tuzli: Danas je dova dovoljna i jednostavna tišina koja će sve ispričati na Dan kada se bude sudilo

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao i Dan šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

Ovaj dan se tradicionalno obilježava i na području Medžlisa islamske zajednice u Gornjoj Tuzli. Vjernici i džematlije, članovi porodica i veliki broj građana Gornje Tuzle su jutros proučili Jasin u čaršijskoj Hadži-Iskender džamiji, nakon toga i dove i molitve na Šehidskoj česmi, a zatim su se svi zajedno uputili na obilazak svih šehitluka i mezarja u kojima su ukopani šehidi. Nakon podne namaza za sve šehide Gornje Tuzle će se proučiti iTevhid i pred njihove duše poklonili Hatma dova.

Glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić je rekao da je ovo poseban dan za Gornju Tuzlu.

“Drago mi je da nas ima danas u poprilično velikom broju, to znači da znamo vrednovati i da nismo zaboravili sve ono što su dali naši bosanski, gornjotuzlanski šehidi.Danas je dova dovoljna, jednostavno tišina koja će sve ispričati na Dan kada se bude sudilo.Naši šehidi su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo i nisu žalili ni jedan tren koji su proveli na tom putu, a mi smo danas skloni često reći kako nam je teško nešto korisno uraditi ili kako nam je vruće, zima, pada kiša i slično, zato je ovo možda i prilika da sve nas pozovem da se probudimo iz dubokog sna i počnemo razmišljati o emanetima kojeg su nam oni, naše gazije, naši šehidi ostavili, a to je slobodna Bosna i Hercegovina,međusobno razumijevanje i poštovanje i ljubav prema svom bratu muslimanu, svom prijatelju, poznaniku, komšiji“ – istakao je prilikom svog kratkog obraćanja glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić.

Gornja Tuzla je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 43 šehida, uzorita i poštena građanina koji su svoj život dali za slobodu koju danas imamo. oni su nam pokazali put kako se čuva, voli i brani svoja domovina Bosna i Hercegovina i sjećanje na njihove postupke i djela hrabrosti i patriotizma trebaju biti duboko utkana u srca svih muslimana  koji su danas živi” – – dodao je još  ef. Jusić.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobiva na važnosti i značaju. Svake godine drugi dan Ramazanskog bajrama sve više bosanskih muslimana odlazi na mezare i upućuje dove za bosanske šehide.

Dan šehida je prilika da se sjetimo tih velikih, hrabrih i odlučnih ljudi, koji su znali zašto žive i zašto se bore.Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo – za slobodu, za mir, za domovinu, za šehadet, za bajram koji muslimani u BiH danas mogu slobodno i dostojanstveno obilježavati.

Prema islamskom vjerovanju, šehidi su muslimanski vjernici koji su poginuli  braneći svoj imetak, vjeru, život, zemlju i porodicu.

R.T.

Komentari

Komentara