Svjetlo pobjede i poruke Bedra u srcima džematlija Poturmahalske džamije u Gornjoj Tuzli

Spread the love
Rental Travel

Džematlije Poturmahalske ili Hadži Huseinove džamije u Gornjoj Tuzli na prigodan način, uz uečenje Časnog Kur'ana, mevludom i prelijepim recitacijama, ilahijama i kasidama polaznika mektebske nastave MIZ Gornja Tuzla, obilježili su 17. noć ramazana Lejletu-l- Bedr, Noć bitke na Bedru, događaj koji je promijenio tokove svjetske historije.
17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama. Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Borili su se na Bedru, Muhammed a.s. i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao Bedr el-kubra (Veliki Bedr).

Reha Centar


Poturmahalska džamija u Gornjoj Tuzli je večeras zasigurno bila obasjana svjetlom pobjede na Bedru, pobjede iz koje muslimani trebaju i moraju izvući pouke i poruke.Prelijepi, nježni i jasni glasovi mališana prodirali su duboko u srca prisutnih džematlija koji su ih na kraju, onako spontano i bez velike akcije nagradili slatkišima, poklonima ali i novčanim prilozima za školske dane.


Prisutnim džematlijama se kratko obratio imam ove džamije Isad ef Halilović koji je govorio o značaju bitke i pobjede na Bedru te zamolio sve džematlije da se u još većem broju, obasjani milinom ove noći, odazovu i na centralni događaja obilježavanja 27. noći ramazana Lejletu- l -Kadra, koja će biti upriličena u Čaršijskoj ili Hadži Iskender džamiji u Gornjoj Tuzli.


“Neka vam ovaj mjesec bude lahak i berićetan, nikada nemojte zaboraviti 314. ashaba Bedra jer oni su svjetlo i uputa nama koji smo ostali i koji smo tu danas, da svjedočimo da je Islam blagodat kojom nas je počastio Uzvišeni Stvoritelj, a Ramazan prilika da budemo bolji nego što jesmo”- kazao je kratko ef. Halilović.


Nakon prigodnog programa džematlije džemata Poturmahalske džamije su zajedno sa mališanima ostatak noći proveli uz tortu, kahvu i kolače i naravno druženje u kojem se moglo uživati.
R.T

Komentari

Komentara