Svečanost u Gornjoj Tuzli: Mekteb kao svjetionik za ljepšu budućnost vaše djece

Spread the love
Menprom

U sklopu projekta „Dani otvorenih vrata mekteba“, a u povodu početka nove mektebske godine, danas je u Gornjoj Tuzli upriličena svečanost na kojoj su bili prisutni novi i stari  polaznici mektebske 2023/2024. godine, njihovi roditelji, imami, hatibi i mulaime gornjotuzlanskog medžlisa, te rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

Reha Centar

U više nego prijatnom i porodičnom ambijentu Hadži Iskender-čaršijske džamije u Gornjoj Tuzli govorilo se o značaju mekteba za zdrav odgoj djeteta, značaju porodice u savremenom društvu kao i svim izazovima modernog doba sa kojima se djeca susreću.

Prikazana je i kratki dokumentarni film o gornjotuzlanskom mektebu i njegovoj ulozi i značaju kroz vijekove autora Refika Topića, a o značaju i ulozi mekteba u razvoju zdrave porodice, odgojenog djeteta iz te porodice i njegovoj budućnosti govorio je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić.

„Rado dolazim u Gornju Tuzlu, ima ovdje nešto što rijetko gdje ima, ta neka iskra koja svima nama ulijeva nadu da ćemo i u budućnosti, još dugo ako Bog da, živjeti u duhu porodičnih vrijednosti i pravilno odgojene djece.Hvala Allahu vidio sam ovakvih scena još na puno mjesta diljem naše domovine i zato želim istaći i danas da je mekteb više nego kvalitetna podrška našoj djeci da pobijede sve izazove vremena uz kvalitetan odgoj kroz porodicu, prakticiranje vjere i svih njenih vrijednosti kroz mekteb, buduće obrazovanje na temeljima prethodno rečenog i na kraju nema sumnje da će naša šira društvena zajednica i naša domovina na koncu dobiti uzornog građanina“- kazao je između ostalog Husić.

„Prisutnima se kratko obratio i glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić koji je kazao da mu je svih ovih četrdeset godina rada sa mektebskom djecom predstavljalo slast u svoj službi vjeri i ljudima.

„Pogledam danas oko sebe i vidim uspješne ljude, profesore, doktore, biznismene i vidim ih često u džamiji, uzorni su to građani naše domovine i naše Gornje Tuzle i ponosim se time što je to tako. Medžlis islamske zajednice u Gornjoj Tuzli je već desetljećima kroz odgojno obrazovnu i vjersku ustanovu, odnosno mekteb, iznjedrio jako veliki broj čestitih i više nego uspješnih mladića i djevojaka koji su se dokazali u svojim profesijama i danas su primjer kako je i pored svih nepogoda koje nas okružuju moguće biti karakteran, pošten i dobar vjernik i poslušni Allahov rob, odan svom Gospodaru, svojoj domovini, privržen svojoj porodici i poslušan i poželjan komšija, prijatelj brat“- kazao je Jusić.

Nakon druženja u džamiji, imami i mualime, roditelji, djeca i gosti su se zajedno družili u haremu džamije uz nezaobilazne dječije poklone a za one nešto starije kahva, sok, kolači.

Još jedan svijetao primjer šta je mekteb u praksi  poruka i pouka na kraju svima je hadis Poslanika Muhammeda a.s u kojem kaže:

”Roditelj ne može svome djetetu ostaviti ništa bolje od lijepog odgoja”, veli Muhammed a.s., u predaji koju bilježi Tirmizi. Upravo tako, jer lijep odgoj će lahko nadomjestiti sve drugo.

R.T.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara