Zenički rudari prekinuli štrajk glađu, nastavljen generalni štrajk

Spread the love
Menprom

Zenički rudari prekinuli su štrajk glađu u koji su stupili u srijedu u 18 sati, ali će biti nastavljen generalni štrajk u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica – potvrdio je predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj. 

Reha Centar

Dvadesetak sindikalnih povjerenika i brigadira, koji su štrajkovali glađu, ostat će i dalje u prostorijama Doma rudara, dok ne budu usvojeni njihovi zahtjevi za deblokadu računa RMU Zenica i Breza. To su, navodi Spahijaj, dosljedna primjena kolektivnog ugovora te uplata doprinosa za penzionisanje 36 zeničkih rudara koji su tokom prošle godine dobili rješenja o penzionisanju.

-Štrajk glađu smo prekinuli zbog poziva članova naših porodica koji se brinu za svoje, a i imali smo nekoliko slabijih komorata – kaže Spahijaj, dodajući da ono što je presudilo jeste poziv predsjednika Sindikata rudara FBiH Sinana Husića, koji ih je obavijestio da je u ponedjeljak, 15. februara zakazan sastanak u Vladi Federacije BiH.

Kako navodi, na tom će sastanku biti predstavnici Sindikata, direktori rudnika Zenica i Breza te Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, odnosno vladajućeg društva.

-Nadamo se da će biti pomaka i da će se postići rješenje. Mi od svojih uslova ne odustajemo. Ono što smo zacrtali, idemo do kraja – poručuje Spahijaj.

Dogovor bi, napominje, značio povratak rudara na posao već u drugoj smjeni u ponedjeljak, najkasnije u trećoj smjeni. 

Fena

Komentari

Komentara