Rudari prekinuli protest, ali proizvodnju uglja neće nastaviti

Rental Travel

Rudari koji su dva dana protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu odlučili su prekinuti protest, ali proizvodnju neće nastaviti “jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni”.

Reha Centar

Glavni zahtjevi su bili uvezivanje radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH, stavljanje van snage pravilnika po kojem se visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjuje na 570 KM, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić poručio je da su do 15.00 sati čekali odgovor Vlade FBiH, koji nisu dobili, što su shvatili kao neprihvatanje njihovih zahtjeva.

Istaknuo je da proizvodnja uglja u rudnicima Federacije BiH neće biti nastavljena dok ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

Predstavnici Vlade su dva puta nudili pregovore, što su rudari odbili, ističući da o svojim zahtjevima ne namjeravaju pregovarati.

U protestima su učestvovali rudari sedam rudnika u Federaciji BiH koji su dio Koncerna Elektroprivreda BiH.

Fena

Komentari

Komentara