Zemlja će preživjeti klimatske promjene, a ljudi izumrijeti (VIDEO)

Spread the love
Rental Travel

Zemlja je kroz povijest doživjela puno dramatičnih transformacija zbog prirodnih fenomena kao što su pomicanja kontinenata, udari asteroida ili ledena doba. Valovi izumiranja i dramatične fluktuacije klime bile su norma, a ne iznimka.

Reha Centar

Takve dramatične klimatske promjene uskoro očekuju Zemlju, a neke su već i pokrenute, piše Mother Jones.

Tyson je objasnio kako je razvoj biljnog života, posebno drveća, znatno promijenio atmosferu naše planete proizvodnjom velike količine kisika. U to vrijeme gljive i bakterije nisu mogle konzumirati to drveće kada je odumrlo i ono je potonulo pod tlo i blato. “U jednom trenutku milijarde drveća bile su pokopane u Zemlji. Čitave šume po cijeloj Zemlji”, kaže astrofizičar.

Kakvu štetu je to moglo prouzročiti? Veliku, pogotovo u trenutku kada je sadržaj ugljika iz tih depozita bivšeg života oslobođen i pušten u atmosferu. Posljednjih 10 tisuća godina živimo u periodu “klimatskog optimuma” koji je omogućio razvoj ljudske civilizacije, ali gadno smo zabrljali stvari svojim ponašanjem.

“Ne prestajemo paliti zakopano drveće iz tog razdoblja u obliku ugljena i ostatke drevnih planktona u obliku ulja i plina. Istovarujemo ugljični dioksid u atmosferu brzinom koju Zemlja nije doživjela od posljednjih velikim klimatskih katastrofa, onih koje su vodile masovnom izumiranju. Ne možemo se osloboditi ovisnosti o gorivu koje će nam vratiti klimu kakvu su zadnji vidjeli dinosauri, klimu koja će utopiti naše obalne gradove i pretvoriti okoliš u pustoš. Istodobno, predivno sunce obasipa nas čistom bezgrješnom besplatnom energijom, u onim količinama koje nam nikada neće ni trebati. Zašto ne možemo prizvati genijalnost i hrabrost prijašnjih generacija? Dinosauri nisu mogli znati za onaj asteroid. Koja je naša isprika”, ispričao je Tyson.

Za sve one koji se boje kako će Zemlja iz svega toga izvući živu glavu, slavni astrofizičar ima jednostavnu poruku: “Zemlja će preživjeti. Ne brinite za nju. Ona će biti ovdje nakon što mi sami uzrokujemo svoje izumiranje”.

(index.hr/aktuelno.ba)

Komentari

Komentara