Avdulah Karić u kalesijskom naselju Dubnica pronašao fosile

Menprom

Avdulah Karić (37) iz naselja Dubnica ima veoma zanimljiv i neobičan hobi, a tiče se sakupljanja fosila školjki i pužića na području općine Kalesija. Suprug i otac dvoje djece prije dva dana obratio se redakciji NEON Televizije kako bi pokazao šta je sve uspio pronaći u proteklih godinu dana na području Dubnice.

Reha Centar

Fosili školjki i pužića, kovanice, kosti i kristali, sve je to kako on kaže pronašao na nadmorskoj visini od 500 metara, nakon što je po običaju provodio dan u prirodi. Sve je počelo prije godinu dana govori Avdulah, koji je 2007. godine preselio iz naselja Tojšići u Dubnicu.

-“Volim u prirodi biti i igrom slučaja sam to otkrio. Vidio sam da je neko izvlačio kamen i ispod tog kamena uspio sam pronaći prvi fosil, niko prije mene nije obraćao pažnju na to”, kazao je Karić za NTV.

Našao je i kovanice iz Austrougarskog perioda, te paletu iz vremena Kraljevine Jugoslavije, ali to je predao profesoru Ekremu Sakiću, kako bi on prvi mogao istražiti o kakvim kovanicama je riječ.

Osim toga on govori i da je nosio stručnjacima fosile, te da mu je rečeno da su fosili iz vremena kada je na ovom području postojalo Panonsko more.

-“Potvrđeno mi je da su fosili, morski puževi i školjke iz vremena Panonskog mora, zbog čega sam i fasciniran ovim mojih pronalaskom”, kazuje Avdulah.

Njegov hobi zahtjeva napor i vrijeme, ali voli to što radi, zbog čega će se potruditi da i budućnosti ovom hobiju posveti više vremena.

-“Ovo je teško naći, ali ovim putem želim da promovišem bar općinu Kalesija, zbog čega se nadam da ću uspjeti naći još nešto”, otkriva Karić.

Iako je kako govori Karić svijet “gluh” kada su u pitanju fosili, pogotovo na području Kalesije, on ističe da se ovom mora posvetiti više pažnje, te da se ne treba okretati glava od ovakvih pronalazaka.

Komentari

Komentara