Umirujući učinak biljnih čajeva

Rental Travel

Ako se osjećate pod stresom ili imate problema sa spavanjem, možda je baš umirujući učinak biljnih čajeva ono što vam je potrebno. Ispijanje šoljice kvalitetnog biljnog čaja može povoljno djelovati na vaš živčani sistem te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres.

Reha Centar

Biljni čaj može biti i mješavina nekoliko biljaka koje mogu imati različite korisne učinke na tijelo. Za razliku od uobičajenog mišljenju, biljni čajevi se ipak ne rade iz lišća biljka već su napravljeni od cvijeća, korijenja, kore, stabljike i drugih dijelova.

Čaj od limunove trave
Čaj sa izrazito osvježavajućim okusom limuna može pomoći pri uništavanju raznih bakterija i gljivica, pri smanjenju povišene tjelesne temperature te pri poboljšanju probave.

Čaj od kamilice
Čaj kamilice je fina, slatkasta okusa, a smatra se jednim od najstarijih biljaka koje su koristi i drevni Egipćani. Kamilica ima umirujući učinak na um, tijelo i duh te pomaže pri ublažavanju tjeskobe i stresa. Šoljica čaja od kamilice prije odlaska u krevet može biti savršeno sredstvo za opuštanje.

Čaj od murve (duda)
Blagi voćni okus ovog čaja može podsjetiti na čaj od javorovog lišća. Čaj od murve može spriječiti nagomilavanje masnih naslaga u arterijama, a samim tim i aterosklerozu. Dobar je za dijabetičare, jer sprječava šećer od ulaska u krvotok. Visoka koncentracija kalcija iz duda može pomoći i u jačanju kostiju i zuba.

Pandan čaj
Jedinstven okus Pandan čaja čini ga jednim od najpopularnijih pića u Tajlandu. Pandan čaj pomaže pri smanjenju šećera u krvi i krvnog pritiska te na taj način poboljšava ukupnu funkciju bubrega i srca.

Čaj od Isusove krune (lat. Passiflora)
Za pripremu ovog čaja koriste se stabljike i lišće cvijeta. Ovaj ukusan i mirisan čaj pomaže kod problema sa spavanjem jer ima blago sedativni učinak na živčani sistem. Također se može koristiti i za liječenje nervoze i hroničnog umora.

Čaj od đumbirova korijena
Pikantan i osnažujući miris čaja od đumbirova korijena može pomoći pri liječenju jutarnje mučnine i jer opušta mišiće želuca. Ovaj čaj također potiče probavu jer pomaže pri razgradnji proteina. Čaj od đumbirova korijena također može poboljšati i cirkulaciju jer opušta mišiće oko krvnih žila.

Wulong Oolong čaj
Svojom prirodnom aromom sličnoj aromi breskve, smatra se jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Oolong čaj promiče ljepotu i zdravlje, pomaže pri liječenju tamnih mrlja, starenju kože, bora, itd. Također pomaže pri liječenju arterioskleroze i drugih bolesti uzrokovanih štetnim slobodnim radikalima u tijelu.

Rooibos čaj
U ugodnom okusu Rooibos čaja možete uživati do mile volje. I ovaj čaj se smatra jednim od najboljih i najzdravijih čajeva na svijetu. Rooibos čaj usporava proces starenja i poboljšava prirodni imunološki sistem. Pomaže u jačanju kapilara i poboljšava cirkulaciju.

Zeleni čaj
Posebnost zelenog čaja leži u činjenici da može ubiti i maligne ćelije raka te znatno usporiti njihov rast. Zeleni čaj umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka.

Čaj od metvice
Ovaj čaj se koristi kao sredstvo u tretiranju loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem dijelu dišnih putova, a nerijetko se preporuča kao sredstvo protiv nesanice.Koristi se i za poboljšanje apetita.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara