Vlasenica: Završena ekshumacija masovne grobnice

Spread the love
Menprom

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je saopšteno da je završena ekshumacija na lokalitetu grobnice Potpećine, opština Vlasenica, u kojoj su proteklih dana pronađeni posmrtni ostaci 11 žrtava.

Reha Centar

Među njima su i posmrtni ostaci dvije žene uz koje su bili dijelovi odjeće i nakit.

Prema dostupnim informacijama i dokazima, radi se o osobama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine.
Pronađeni posmrtni ostaci prevezeni su u Komemorativni centar Tuzla, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava, kao i uzrok smrti.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji rukovodio je ovlašteni istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pod nadzorom postupajućeg tužioca, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PS Vlasenica, koji su osiguravali lokaciju i vršili kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, saopšteno je iz te institucije.

BHRT

Komentari

Komentara