Na području Srebrenice otkrivena masovna grobnica

Spread the love
Menprom

Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda koji se nalazi na području općine Srebrenica.

Reha Centar

Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve, a prema saznanjima Instituta za nestale osobe BiH postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području. Uz žrtve pronađena je i odjeća i obuća.

Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je započeo i proces reekshumacija na mezarju Ivijci na području Brčkog. Danas će se otvoriti 11 mezarja kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Fena

Komentari

Komentara