Posmrtni ostaci jedne žrtve spremni za dženazu i ukop u Vlasenici

Spread the love
Rental Travel

Za ovogodišnju kolektivnu dženazu žrtvama ubijenim na području Vlasenice, koja će biti obavljena sutra na mezarju Rakita, spremni su posmrtni ostaci jedne žrtve.

Reha Centar

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da se radi o Ismetu (Emin) Dediću, rođenom 1955. u Vlasenici. On je ubijen 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni i ekshumirani 19 godina kasnije, prilikom ekshumacije koja je 2011. godine izvršena na lokalitetu mezarja Rakita u Vlasenici.

Dedić je zvanično identifikovan u martu ove godine, kada je i porodica dala saglasnost za ukop.

Fazlić kaže da je početkom aprila ove godine identifikovana još jedna žrtva s područja Vlasenice. Radi se o Osmi (Ibro) Efendiću, rođenom 1961. godine u Vlasenici. On je nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići, u augustu 2004. godine, 12 godina nakon njegovog nestanka.

– Porodica pak nije dala saglasnost za ukop, te je prolongiran za narednu godinu, s obzirom na to da žive u inostranstvu i nisu u mogućnosti  prisustvovati ovogodišnjoj dženazi – navela je Fazlić.

U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još tri žrtve proteklog rata iz Vlasenice koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

– Razlog tome je oskudnost skeletnih ostataka koji su do sada pronađeni. Porodice ovih žrtava nisu smogle snage za identifkaciju samo nekoliko pronađenih kostiju i  žele pričekati još neko vrijeme u nadi da će biti pronađeni i drugi dijelovi skeleta, kako bi mogli konačno potvrditi identitet dobiven DNK metodom i dati saglasnost za ukop kompletnih tijela svojih članova porodice – pojašnjava Fazlić.  

Zbog pandemije koronavirusa prošlogodišnja kolektivna dženaza, koja je na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici trebala biti održana 24. aprila 2021. godine, odgođena te je naknadno organizirana u junu kada je na mezarju Rakita svoj vječni smiraj pronašlo šest žrtava.

Prošle godine su na kolektivnoj dženazi ukopani: Seida Ahmetović (1966.), Avdo Kuljančić (1973.), Kada Saračević (1909.), Mehmed Sitarević (1936.), Hasib Malčinović (1972.) i Avdo Hodžić (1929.).

Još se traga za posmrtnim ostacima oko 1.000 ubijenih Vlaseničana.

Fena

Komentari

Komentara