U Memorijalnom centru Srebrenica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: Potpisana zejdnička muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

Spread the love
Rental Travel

Danas se u Memorijalnom centru Srebrenica održao događaj koji će ostati upamćen kao prekretnica prema izgradnji mostova između različitih vjerskih zajednica i jačanju mira u svijetu. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen, Menachem Z. Rosensaft, zajednički su pokrenuli Muslimansko-Jevrejsku Mirovnu Inicijativu.

Reha Centar

Na samom početku programa, nakon obraćanja visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, prisutnima su se obratili Jakob Finci, predsjednik jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, te potpisnici mirovne inicijative reisul-ilema IZ u BiH, dr. Husein ef. Kavazović i Menachem Z. Rosensaft.

Dokazani prijatelj Memorijalnog centra i naše zemlje Menachem Z. Rosensaft u svom govoru, tokom ovog događaja, se prisjetio stradanja miliona jevreja, čiji životi su okrutno prekinuti u Holokaustu, među kojima su i članovi njegove prodice, ali i veliki broj jevreja Bosne i Hercegovine, te naglasio da ”Moramo se zajedno boriti protiv antisemitizma i islamofobije, i svih drugih oblika netrpeljivosti, a ja se žarko nadam da će principi dijaloga koje je Njegovo eminencija, reisu-l-ulema Husein ef. Havazović potpisao ovdje danas će se pokazati kao korak u tom procesu. Kada bilo koja grupa ljudskih bića omalovažava drugu grupu prikazujući ih kao inferiorne u odnosu na sebe, kao životinje ili kao napast, proces dehumanizacije, demonizacije je započeo. Na nama je, svakome od nas, da insistiramo na tome da je drugi, čak i naš percipirani politički ili nacionalni protivnik, ljudsko biće stvoreno i postoji po božanskoj slici.”


U svijetu u kojem je sjećanje na Holokaust i genocid u Srebrenici još veoma svježe, učesnici muslimansko-jevrejske mirovne inicijative, okupili su se kako bi na ovaj način doprinijeli i iskovali put pomirenja, međusobnog poštovanja i aktivne izgradnje mira. Ovo zajedničko putovanje, kako je navedeno u Inicijativi, je vođeno principima zajedničkog kontinuiranog dijaloga čak i u najtežim vremenima, svjetionikom koji vodi zajedničku posvećenost budućnosti u kojoj razumijevanje i zajedništvo mogu pobijediti mržnju, strah i rat.
Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Kavazović podsjetio je na važnost obilježavanja ovog datuma rekavši da ”ljudski rod se permanentno mora sjećati holokausta – tog mračnog i jezivog ploda pomračenog ljudskog uma – kako nove generacije ne bi zaboravile vrijeme kada je fašizam dominirao nad humanošću”, ali i naglasio da ”dizanje glasa protiv zla i stradanja nevinih bez obzira na njihovo porijeklo, vjeru, naciju ili mjesto stradanja je obaveza svih, a naročito onih koji su i sami preživjeli iste strahote”.
Nakon izlaganja javnosti je predstavljena muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa i principi dijaloga Kavazović-Rosensaft. Neke od obaveza potpisnika ove mirovne inicijative uključuju posvećenost pamćenju žrtava prošlih genocida, odricanje od svih oblika antisemitizma, islamofobije i drugih netrpeljivosti, kao i nepopustljivu posvećenost zaštiti ljudskih života te zajedničke napore u vremenima krize.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara