Memorijalni centar Srebrenica -Snažne poruke poslate sa današnje konferencije “Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje intergeneracijske odgovornosti”

Spread the love
Rental Travel

Danas je u Memorijalnom Centru Srebrenica održana cjelodnevna konferencija pod nazivom “Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje intergeneracijske odgovornosti”.
Konferencija je okupila preživjele i stručnjake iz oblasti istraživanja genocida i holokausta kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Velike Britanije, Ruande, Južnoafričke Republike, Sjedinjenih Američkih Država i Austrije, s ciljem promovisanja važnosti sjećanja i međugeneracijske odgovornosti.

Reha Centar

Na panelu posvećenom svedočenju preživjelih govorili su: Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe”, Freddy Mutanguha, direktor Kigali Genocid Memorijala, te profesor Hajrudin Mešić. Panelisti su naglasili značaj svjedočanstava preživjelih u očuvanju sjećanja na genocid.

“Kao preživjela žrtva genocida nad Tutsijima u Ruandi, danas stojim ovdje u Srebrenici, duboko dirnut i solidaran s preživjelima genocida u Srebrenici. Naše zajedničke povijesti nezamislivog gubitka i patnje sjedinjuju nas u vezi otpornosti i sjećanja.” – poručio je direktor Kigali memorijala u Ruandi i istaknuo važnost očuvanja svjedočanstava preživjelih.

Na panelu ‘Međugeneracijska odgovornost’ govornici među kojima su: Tali Nates, suosnivačica i direktorica Centra za Holokaust i Genocid u Johannesburgu, Ajna Jusić, osnivačica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, te Helen Connolly, profesorica sa Univerziteta Bedfordshire iz Ujedinjenog Kraljevstva, su istakle važnost preuzimanja odgovornosti novih generacija za očuvanje sjećanja i učenja iz prošlosti.

“Vrlo mi je važno biti ovdje u Srebrenici ponovo, kako bih se prisjetila i razmislila o ključnoj ulozi obrazovanja. To činim i kao kćerka preživjelih Holokausta i kao osnivačica i direktorica Holokaust i Genocid centra u Johannesburgu.” – istaknula je Tali Nates, osnivačica i direktorica Holokaust i Genocid centra u Johanesburgu.

‘Obrazovanje kao katalizator promjene’, posljednji je panel konferencije na kojem su govorili Jasmin Mujanović, viši vanrezidentni saradnik iz Newlines Institutea, Adam Mendelsohn professor sa Univerziteta Cape Town, David Simon, professor sa Yale Univerziteta i Melani Cammet profesorica na Harvard Univerzitetu. Tokom panela, naglašena je uloga obrazovanja u promicanju promjena i prevenciji genocida.

Konferencija je zaključena sesijom pitanja i odgovora te završnim riječima direktora Emira Suljagića. Direktor Memorijalnog centra Srebrenica, u svojim zaključnim riječima izrazio je duboku zahvalnost svim panelistima i govornicima koji su doprinijeli današnjim diskusijama.
“Zahvaljujući ova tri panela i njihovim uvodima, zajedno sa svima u publici, postigli smo nešto značajno i stekli vrijedne uvide. Panelisti su nam pružili dublje razumijevanje ključnih pitanja za našu zajednicu, inspirirajući nas da razmišljamo o važnim temama.” – poručio je Emir Suljagić.

Konferencija “Osnaživanje kroz sjećanje: Održavanje intergeneracijske odgovornosti” je pružila platformu za značajnu razmjenu iskustava i ideja, te još jednom potvrdila važnost sjećanja i međugeneracijske odgovornosti u izgradnji bolje budućnosti.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara