U Doboju promovisan književni opus Halida Kadrića

Spread the love
Rental Travel

U Kulturnom centru u Doboju, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, u srijedu je, 25. oktobra 2017. godine, promovisan historijski roman „Dugo svitanje“, autora profesora Halida Kadrića.

Reha Centar

Radi se o, kako je svojevremeno napisao recenzent Nedžad Ibrišimović, „velikom romanu bošnjačke književnosti“, koji je vrhunac Kadrićevog dugogodišnjeg rada. Roman u četiri toma, na ukupno 2.700 stranica, tretira sve događaje i značajne ličnosti od 1901. do 2000. godine u Bosni i Hercegovini.

-Duh bošnjačke književnosti odavno je vapio za jednim ovakvim romanom, iako živimo vrijeme koje kao da je odlučilo da se ovakve knjige više ne pišu. Možda su u drugim književnostima takve knjige odavno napisane i možda malo kasnimo, ali „Dugo svitanje“ je pred nama i u bošnjačkoj književnosti više ne zjapi praznina koja je nastala u kušnjama litararnih i vanlitararnih silnica, napisao je Ibrišimović.

Na promociji je istaknuto kako je Kadrić plodonosan autor, dugogodišnji član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, te da je ostavio veliki trag u bh. književnosti. Halid Kadrić je do sada široj čitalačkoj publici bio poznat po značajnim djelima za djecu i omladinu, a “Dugo svitanje” je, nakon romana “Drugi ljudi”, prvo veliko djelo pisano za odrasle čitaoce. Ova četiri toma su, ustvari, peta, šesta, sedma i osma knjiga iz njegovih Izabranih djela.

Promociji je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji ej kazao da je Kadrićev roman veliki podstrek za budući rad, ali i velika obaveza za buduće generacije, koje obavezno u svojim rukama trebaju imati ovo kapitalno djelo.

-Zadovoljstvo mi je i počašćen sam što mogu govoriti na promociji ovog velikog djela, koje je uvaženi profesor Kadrić stvarao punih 12 godina. Naziv romana i ilustracija naslovne strane govore sve, da su pred Bošnjacima duga svitanja. Ali, najvažnije je da je sunce tu. Koliko god dugo svitalo, dan je pred nama i to treba biti snažna poruka večeras. Naš Halid, danas veliko ime naše književnosti, kao dječakse nije mogao izjasniti kao musliman. Mi smo danas Bošnjaci, imamo državu, slobodu i jezik koji još uvijek neki osporavaju. Ali, sve je to u domenu dugog svitanja, poručio je Salkić.

On je naglasio da su Bošnjaci opredijeljeni za stvaranje društva jednakih šansi za sve narode na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te ponovio da su u „dugom svitanju“ u 21. stoljeću suočeni sa svakodnevnim kršenjem osnovnih ljudskih prava u bh. entitetu RS, kao što je zapošljavanje i pravo izučavanja bosanskog jezika.

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara