Tuzlak Mladen Nedić pobjedio u trci „Veliki istočni maraton“

Menprom

Na 38. Fruškogorskom  planinarskom maratonu, na kojem je u više trka proteklog vikenda nastupilo 9.700 takmičara, pobjedu u trci „Veliki istočni maraton“  dugoj 81 kilometar, sa 3292 m uspona, odnio je Tuzlak Mladen Nedić, „Čelični Bosanac“, koji je nastupio za ARK Rekreativci Tuzla.

Reha Centar

Četiri trke maratona  su bodovane od strane ITRA (International  Trail Running association) i kao takve su uvrštene u red svjetskih trka kao kvalifikacione za trku oko Mon Blana.

Obzirom da je obezbjedio nastup na Ultra Trail du Mont  Blanc, ovogodišnji nastup na Fruškoj gori je bio dio priprema za neslužbeno svjetsko prvenstvo u ultra trail trčanju i jednoj od najtežih i najatraktivnijih utrka na svijetu,

-Zadovoljan sam ostvarenim rezultatom. Bilo je određenih tehničkih problema, ali zato i služe pripremne trke. Aktivno se pripremam za Ultra Trail du Mont  Blanc, a Fruškogorski maraton je poslužio kao trenutna provjera mojih mogućnosti, rekao nam je Nedić.

Ultra Trail du Mont  Blanc održat će se krajem augusta, a radi se o izuzetno dugoj planinskoj utrci u kojoj učesnici prolaze brojnim prijevojima iznad 2500 metara nadmorske visine. Dužina staze iznosi 168 kilometara sa 9600 metara uspona i prolazi planinskim stazama tri države (Francuske, Švicarske i Italije).

Interes za tu trku je velik,  pa organizatori su postavili norme za najviše 2300 takmičara iz cijelog svijeta koliko može nastupiti u ovoj trci.

Mladen Nedić, „Čelični Bosanac“, iza sebe već ima  uspješne nastupe  na Svjetskom prvenstvu u dvostrukom ultra triatlonu (Slovenija), kada je postao prvi Bosanac i Hercegovac koji je uspio završiti utrku dugu 452 kilometra (7.6 km plivanja, 360 km vožnje bicikla i dva maratona, 84.4 km).

Nastup na Ultra Trail du Mont  Blanc-u bit će kruna  njegove karijere.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara