Tuzla: Obilježen Svjetski dan srca

Menprom

Obilježavanja Svjetskog dana srca, koji je  uspostavila Svjetska kardiološka federacija ima za cilj podizanje svijesti građana o kardiovaskularnim bolestima. Klinika za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla, se pridružila obilježavanju Svjetskog dana srca.
Tim povodom uposlenici Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla, jučer su od 10 do 12 sati, na Trgu Slobode  (kod zgrade Barok) organizovali druženje i neposredni kontakt sa stanovništvom sa ciljem promocije zdravog načina živata i prevencije najčešćih  riziko faktora za nastanak ovih bolesti.

Reha Centar

Prema riječima, načelnika Klinike za invazivnu kardiologiju UKC Tuzla, doc. dr. Elmira Jahića,  kardiovaskularne bolesti srca i dalje zauzimaju prvo mjesto po smrtnosti u našoj zemlji, ali i u svijetu. “Riziko faktori koji utiču na kardiovaskularne bolesti su masnoće u krvi, povišen krvni pritisak, prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost, šećerna bolest, kao i nasljedni faktor. Na  veliki broj ovih riziko faktora možemo uticati, zato današnja akcija ima za cilj promociju zdravog načina živata”, rekao je doc.dr. Jahić.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da više od 22 miliona djece, mlađe od 5 godina ima prekomjernu težinu, a više od 50% su pasivni pušači, a upravo su pretilost i pušenje među glavnim uzročnicima kardiovaskularnih bolesti od kojih umire svaki drugi stanovnik svijeta. Kardiovaskularne bolesti u Bosni i Hercegovini imaju trend porasta i predstavljaju uzrok smrtnosti kod 40% ljudi ispod 75 godina starosti. Vodeće grupa su ishemijska bolest srca i  cerebrovaskularne bolesti. Usvajanjem zdravih životnih navika i stalna kontrola faktora rizika zasigurno može dovesti do smanjenje oboljevanja.  Takođe, nedovoljan unos voća i povrća odgovoran je za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova, a da je nedovoljna fizička aktivnost odgovorna  za pojavu skoro svakog četvrtog slučaja srčanog udara.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara