Prim.dr. Zulfo Mujčinović: Zdrav način života za zdravo srce

Menprom

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine utemeljila obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informisanja javnosti o bolestima srca i moždanom udaru kao vodećim svjetskim uzrocima smrti.

Reha Centar

Prema riječima, šefa Odsjeka za bolesti srca i hipertenziju u tuzlanskom Domu zdravlja Prim.dr. Zulfe Mujčinovića, bolesti srca i dalje zauzimaju prvo mjesto po smrtnosti u svijetu. Važna je činjenica da se većina kardiovaskularnih bolesti (80%) može spriječiti izbjegavanjem faktora rizika. Cilj je podsjetiti ljude širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 miliona života svake godine, a do 2030. godine, procjenjuje se, 23 miliona.

-Ove godine  pokušavamo edukovati javnost o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti prihvaćanjem zdravog načina prehrane i tjelesne aktivnosti, te štetnosti pušenja po zdravlje s ciljem čuvanja svakog pojedinačnog srca, a tako i srca cijelog svijeta. Smanjite rizik od bolesti srca i krvnih žila, prihvaćanjem zdravog načina života, očuvanjem dobrog raspoloženja i ublažavanjem simptoma stresa kojem smo svakodnevno izloženi, kazao je za naš portal Prim.dr.med.Zulfo Mujčinović.

Prim.Dr Zulfo Mujčinović

U usporedbi s Europom, BiH sa standardiziranom stopom smrtnosti od 324/100.000 spada među zemlje koje imaju srednje visoku stopu smrtnosti.

Ovogodišnja kampanja ima zajednički cilj – inspirisati svakog pojedinca da čuva svoje srce, sva naša srca. Moje srce, Tvoje srce, kao slogan za kreiranje svjesnosti o svim uzrocima bolesti srca. To je jednostavna, topla, emocionalna i razumljiva poruka.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara