Klinika za interne bolesti UKC Tuzla obilježila Svjetski dan srca

Rental Travel

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca Klinika za interne bolesti UKC Tuzla organizovala je niz aktivnosti u okviru kojih je vršeno besplatno mjerenje parametra krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi, te podijeljeni informativni materijali o faktorima rizika, ali i mogućnostima prevencije kardiovaskularnih oboljenja.

Reha Centar

Načelnik Klinike za interne bolesti, doc. dr. med. sc. Mirsad Selimović je istakao da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok prijevremene smrti kod 42% muške populacije i 38% kod žena. Prema njegovim riječima udruženi riziko faktori višestruko povećavaju rizik od obolijevanja od koronarne bolesti srca. “Kardiovaskularne bolesti su vodeći javnozdravstveni problem koji postaje sve učestaliji. Genetski faktori, kao i starost i spol spadaju u nepromjenjive faktore, dok su povišene masnoće, povišen krvni pritisak, pušenje, šečerna bolest i gojaznost promjenjivi rizikofaktori na koje možemo uticati promjenom stila života. Potrebno je voditi računa o zdravim prehrambenim navikama, izbjegavati konzumiranje alkohola i cigareta, te svakodnevno voditi računa o kretanju i aktivnostima”, rekao je doc. dr. Selimović.

Svjetska federacije za srce ove godine Svjetski dan srca obilježava pod sloganom “Koristim Srce– malim koracima do snažnijeg srca.” Slogan potiče na očuvanje zdravlja srca kroz zdrave životne navike.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara