Ljeto je konačno stiglo, a sa njim i topli sunčevi zraci koji nas mame da uživamo u osvježavajućim poslasticama.
Kada pomislimo na ljetne poslastice, jedna od prvih koje nam pada na pamet je torta od sladoleda. Ova ukusna poslastica, koja kombinuje bogatstvo ukusa sladoleda i hrskavost kore, savršeno je ljetno zadovoljstvo koje morate da probate. U ovom članku predstavićemo vam nekoliko fantastičnih recepata za torte od sladoleda koji će sigurno zadovoljiti vašu želju za slatkim tokom vrućih ljetnih dana!
Osvježavajuća torta od limuna i vanile
Uplovite u svijet torti od sladoleda uz jednostavan, ali očaravajući recept. Ova sladoled torta veoma je jednostavna za pravljenje, a njeni glavni sastojci su limun i vanila.
Potrebni sastojci:
- 2 šolje mlijeka
- 1 šolja šećera
- 4 žumanca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 šolje svježe iscijeđenog soka od limuna
- rendana kora od jednog limuna
- 2 šolje slatke pavlake
- 1 šolja izmrvljenog keksa
Uputstva za pripremu:
- U posudi zagrijte mlijeko, šećer, žumanca, ekstrakt vanile i limunovu koru.
- Kuhajte smjesu na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
- Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Umutite slatku pavlaku i lagano je dodajte u ohlađenu smjesu od limuna.
- Dodajte sok od limuna i promiješajte.
- U kalup stavite polovinu izmrvljenog keksa, pa prelijte smjesom od sladoleda. Zatim stavite drugu polovinu keksa i prekrijte ostatkom smjese od sladoleda.
- Tortu ostavite u zamrzivaču preko noći, a zatim je poslužite i uživajte u osvježavajućem ukusu limuna i vanile.
Egzotična torta od manga i kokosa
Ako želite da dodate malo egzotičnosti svom ljetnom uživanju, isprobajte recept za tortu od manga i kokosa.
Za ovaj recept će vam biti potrebno:
- 2 šolje isjeckanog manga
- 1/2 šolje šećera
- 2 kašike svježe iscijeđenog soka od limete
- 2 šolje slatke pavlake
- 1/2 šolje kokosovog mlijeka
- 1/2 šolje rendanog kokosa
Uputstva za pripremu:
- U blenderu izmiksajte isjeckani mango, šećer i sok od limete dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, a zatim polako dodajte kokosovo mlijeko i rendani kokos.
- U kalup stavite polovinu smjese od manga, pa prelijte smjesom od sladoleda od kokosa.
- Zatim stavite drugu polovinu smjese od manga i prelijte preostalim dijelom smjese od sladoleda.
- Zamrznite tortu nekoliko sati, a zatim je izvadite iz kalupa i pospite rendanim kokosom.
Ova kombinacija manga i kokosa pružiće vam egzotično iskustvo i oduševiti vaše nepce!
Neodoljiva torta od čokolade i badema
Za ljubitelje čokolade, tu je i neodoljiva torta od sladoleda sa ukusom čokolade i badema.
Za ovaj recept će vam biti potrebno:
- 2 šolje čokoladnog sladoleda
- 1/2 šolje mljevenih badema
- 1/4 šolje rendane tamne čokolade
- 1 šolja slatke pavlake
- 1/4 šolje šećera
- 1 kašičica ekstrakta badema
Uputstva za pripremu:
- U posudi izmiješajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt badema dok ne dobijete čvrstu smjesu.
- U drugoj posudi izmiješajte čokoladni sladoled, mljevene bademe i rendanu tamnu čokoladu.
- U kalup stavite polovinu smjese od sladoleda, pa prelijte smjesom od slatke pavlake.
- Zatim stavite drugu polovinu smjese od sladoleda i prelijte preostalim dijelom smjese od slatke pavlake.
- Tortu zamrznite nekoliko sati, a zatim je izvadite iz kalupa i poslužite je sa šlagom i komadićima badema.
- Ova bogata kombinacija čokolade i badema pružiće vam savršen užitak za sva čula.
Kremasta torta od malina i bijele čokolade
Sledeća kremasta torta od malina i bijele čokolade je savršena kombinacija slatkog, kiselog i kremastog ukusa. Maline donose osvježavajuću notu, dok bijela čokolada doprinosi bogatstvu i kremastosti.
Sastojci:
- 2 šolje slatke pavlake
- 1 šolja kondenzovanog mlijeka
- 200 g bijele čokolade, isjeckane na sitne komadiće
- 1 šolja svježih malina (ili zamrznutih malina, odmrznutih i ocijeđenih)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 šolje mljevenih badema (opciono)
- 1/4 šolje sitno sjeckanih badema za posipanje
Uputstvo:
- U šerpici zagrijte slatku pavlaku na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Sklonite sa šporeta.
- Dodajte isjeckanu bijelu čokoladu u proključalu pavlaku i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka.
- U drugoj posudi, pomiješajte kondenzovano mlijeko, ekstrakt vanile i mljevene bademe (opciono). Dodajte ovu smjesu u čokoladnu pavlaku i dobro promiješajte.
- Ostavite smjesu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kad se smjesa ohladi, dodajte svježe maline (ili odmrznute i ocijeđene maline) i pažljivo ih umiješajte.
- U kalup za tortu, stavite sloj smjese od sladoleda od malina i bijelu čokoladu. Lagano poravnajte površinu.
- Stavite tortu u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći, dok se potpuno ne stegne.
- Prije posluživanja, izvadite tortu iz zamrzivača i pospite je sitno sjeckanim bademima.
- Sijecite tortu na komade i poslužite je dok je još hladna i osvježavajuća.
Od osvježavajućeg ukusa limuna i vanile, preko egzotičnog spoja manga i kokosa, do bogate kombinacije čokolade, badema ili malina, ove torte pružaju raznovrsnost ukusa koja će zadovoljiti svako nepce. Bez obzira na vaš izbor, jedno je sigurno – uživaćete u ukusu ljeta koji će vas osvježiti i razmaziti tokom vrućih ljetnih dana!
Avokado.rs
foto/ https://www.pexels.com/photo/dessert-ice-cream-summer-sweet-3631/https://www.pexels.com/photo/delicious-piece-of-cake-and-flower-on-wooden-table-4553118/https://www.pexels.com/photo/sweet-dessert-with-ice-cream-decorated-with-fresh-strawberries-7474243/