Torta od sladoleda je ljetno zadovoljstvo koje morate da probate

Spread the love
Menprom

Ljeto je konačno stiglo, a sa njim i topli sunčevi zraci koji nas mame da uživamo u osvježavajućim poslasticama.

Reha Centar

Kada pomislimo na ljetne poslastice, jedna od prvih koje nam pada na pamet je torta od sladoleda. Ova ukusna poslastica, koja kombinuje bogatstvo ukusa sladoleda i hrskavost kore, savršeno je ljetno zadovoljstvo koje morate da probate. U ovom članku predstavićemo vam nekoliko fantastičnih recepata za torte od sladoleda koji će sigurno zadovoljiti vašu želju za slatkim tokom vrućih ljetnih dana!

 

Osvježavajuća torta od limuna i vanile

Uplovite u svijet torti od sladoleda uz jednostavan, ali očaravajući recept. Ova sladoled torta veoma je jednostavna za pravljenje, a njeni glavni sastojci su limun i vanila.

Potrebni sastojci:

  • 2 šolje mlijeka
  • 1 šolja šećera
  • 4 žumanca
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje svježe iscijeđenog soka od limuna
  • rendana kora od jednog limuna
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja izmrvljenog keksa

Uputstva za pripremu:

  1. U posudi zagrijte mlijeko, šećer, žumanca, ekstrakt vanile i limunovu koru.
  2. Kuhajte smjesu na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
  3. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  4. Umutite slatku pavlaku i lagano je dodajte u ohlađenu smjesu od limuna.
  5. Dodajte sok od limuna i promiješajte.
  6. U kalup stavite polovinu izmrvljenog keksa, pa prelijte smjesom od sladoleda. Zatim stavite drugu polovinu keksa i prekrijte ostatkom smjese od sladoleda.
  7. Tortu ostavite u zamrzivaču preko noći, a zatim je poslužite i uživajte u osvježavajućem ukusu limuna i vanile.

Egzotična torta od manga i kokosa

Ako želite da dodate malo egzotičnosti svom ljetnom uživanju, isprobajte recept za tortu od manga i kokosa.

Za ovaj recept će vam biti potrebno:

  • 2 šolje isjeckanog manga
  • 1/2 šolje šećera
  • 2 kašike svježe iscijeđenog soka od limete
  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 šolje kokosovog mlijeka
  • 1/2 šolje rendanog kokosa

Uputstva za pripremu:

  1. U blenderu izmiksajte isjeckani mango, šećer i sok od limete dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, a zatim polako dodajte kokosovo mlijeko i rendani kokos.
  3. U kalup stavite polovinu smjese od manga, pa prelijte smjesom od sladoleda od kokosa.
  4. Zatim stavite drugu polovinu smjese od manga i prelijte preostalim dijelom smjese od sladoleda.
  5. Zamrznite tortu nekoliko sati, a zatim je izvadite iz kalupa i pospite rendanim kokosom.

Ova kombinacija manga i kokosa pružiće vam egzotično iskustvo i oduševiti vaše nepce!

Neodoljiva torta od čokolade i badema

Za ljubitelje čokolade, tu je i neodoljiva torta od sladoleda sa ukusom čokolade i badema.

Za ovaj recept će vam biti potrebno:

  • 2 šolje čokoladnog sladoleda
  • 1/2 šolje mljevenih badema
  • 1/4 šolje rendane tamne čokolade
  • 1 šolja slatke pavlake
  • 1/4 šolje šećera
  • 1 kašičica ekstrakta badema

Uputstva za pripremu:

  1. U posudi izmiješajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt badema dok ne dobijete čvrstu smjesu.
  2. U drugoj posudi izmiješajte čokoladni sladoled, mljevene bademe i rendanu tamnu čokoladu.
  3. U kalup stavite polovinu smjese od sladoleda, pa prelijte smjesom od slatke pavlake.
  4. Zatim stavite drugu polovinu smjese od sladoleda i prelijte preostalim dijelom smjese od slatke pavlake.
  5. Tortu zamrznite nekoliko sati, a zatim je izvadite iz kalupa i poslužite je sa šlagom i komadićima badema.
  6. Ova bogata kombinacija čokolade i badema pružiće vam savršen užitak za sva čula.

Kremasta torta od malina i bijele čokolade

Sledeća kremasta torta od malina i bijele čokolade je savršena kombinacija slatkog, kiselog i kremastog ukusa. Maline donose osvježavajuću notu, dok bijela čokolada doprinosi bogatstvu i kremastosti.

Sastojci:

  • 2 šolje slatke pavlake
  • 1 šolja kondenzovanog mlijeka
  • 200 g bijele čokolade, isjeckane na sitne komadiće
  • 1 šolja svježih malina (ili zamrznutih malina, odmrznutih i ocijeđenih)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje mljevenih badema (opciono)
  • 1/4 šolje sitno sjeckanih badema za posipanje

Uputstvo:

  1. U šerpici zagrijte slatku pavlaku na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Sklonite sa šporeta.
  2. Dodajte isjeckanu bijelu čokoladu u proključalu pavlaku i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka.
  3. U drugoj posudi, pomiješajte kondenzovano mlijeko, ekstrakt vanile i mljevene bademe (opciono). Dodajte ovu smjesu u čokoladnu pavlaku i dobro promiješajte.
  4. Ostavite smjesu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Kad se smjesa ohladi, dodajte svježe maline (ili odmrznute i ocijeđene maline) i pažljivo ih umiješajte.
  6. U kalup za tortu, stavite sloj smjese od sladoleda od malina i bijelu čokoladu. Lagano poravnajte površinu.
  7. Stavite tortu u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći, dok se potpuno ne stegne.
  8. Prije posluživanja, izvadite tortu iz zamrzivača i pospite je sitno sjeckanim bademima.
  9. Sijecite tortu na komade i poslužite je dok je još hladna i osvježavajuća.

Od osvježavajućeg ukusa limuna i vanile, preko egzotičnog spoja manga i kokosa, do bogate kombinacije čokolade, badema ili malina, ove torte pružaju raznovrsnost ukusa koja će zadovoljiti svako nepce. Bez obzira na vaš izbor, jedno je sigurno – uživaćete u ukusu ljeta koji će vas osvježiti i razmaziti tokom vrućih ljetnih dana!

Avokado.rs

foto/ https://www.pexels.com/photo/dessert-ice-cream-summer-sweet-3631/https://www.pexels.com/photo/delicious-piece-of-cake-and-flower-on-wooden-table-4553118/https://www.pexels.com/photo/sweet-dessert-with-ice-cream-decorated-with-fresh-strawberries-7474243/

Komentari

Komentara