Svečano zatvaranje 15. TKT Fest-a Tuzla predstavom INDIGO Dušana Premovića

Spread the love
Menprom

U prepunoj sali Teatra kabare Tuzla sinoć je izvedena predstava TAXIMETAR u produkciji Teatra EXIT. Autor teksta je Goran Vojnović dok režiju potpisuje Matko Raguž.

Reha Centar

Mladom Robertu Budaku, koji igra nekoliko različitih likova u predstavi, sam rad na tekstu je bio važan i trudio se da likovi ne postanu karikature nego da svakom od njih udahne karakter jer svaki od njih šalje određenu sliku društva ili nekog problema u društvu. Zijad Gračić je izjavio zadovoljstvo što je predstavu odigrao u Tuzli jer je među publikom bilo dosta prijatelja te je pohvalio vrlo dobru suigru s kolegom naglašavajući kako su se tokom rada dobro međusobno razumjeli. U kratkom periodu od šest mjeseci 10,000 ljudi je pogledalo predstavu te s njom imaju već u planu još mnoga gostovanja diljem Hrvatske.

Završnu 9. festivalsku noć 15. TKT Fest-a zatvorit će predstava INDIGO koja je nastala u koprodukciji Grad teatar Budva, Smart studio Beograd i Dom omladine Beograda. Predstava je rađena po tekstu Dušana Premovića a režirao ju je Branislav Lečić koji ujedno ostvaruje i ulogu zajedno s glumicama Danica Maksimović i Marija Vicković.

U modernom društvu gdje identitet nije ništa više do niz obavljenih zadataka, gdje se stvari kategorišu površno i pojavno, dvije žene, koje sjede u zlatnom kavezu, ambiciozne, sposobne, moćne i uspješne kriju se iza ciljeva, interesa i ambicija. Dijeleći radno mjesto, naizgled dijele i sudbinu.

Dvije dame Bela (Marija Vicković) i Ana (Danica Maksimović) rade u istoj kancelariji. Poslove obavljaju revnosno i profesionalno, dok su im privatni životi u rasulu. Izgubljene, usamljene, iscrpljene tempom, radom i međusobnom konkurencijom (koju ponekad i bezrazložno doživljavaju,) gube sebe i u takvom stanju nasrću jedna na drugu… Nakon bujice okršaja, vrijeđanja, podmetanja, zbližavaju se i iskreno bodre, ne bi li se očuvale i prebrodile svaka svoje probleme… sve do pojave muškarca, Zara (Branislav Lečić), radnika i bivšeg robijaša, koji Belu izvlači iz začaranog kruga svakodnevice.

Drama ’’Indigo’’ je priča o savremenom svijetu žena, o ženi u savremenom svijetu, o prodatom, izgubljenom, naizgled nadoknađenom, preplaćenom, precijenjenom, izgubljenom i vraćenom, priča o svima nama čije granice otuđenosti čvrsto stoje na horizontu liberalnog kapitalizma.

Dušan Premović nas vješto vodi kroz likove čije sudbine dijeli veliki broj žena u savremenom društvu i ideja ovog teksta, pored etabliranja problema savremenog sistema, jeste da zapravo pokrene misao i prodrma kavez. Ovaj komad preveden je na engleski jezik, javno čitan u Americi, a svoje prvo izvođenje imao je na festivalu Grad teatar – Budva 2012. godine.

Svih ovih festivalskih večeri publika je redovno davala ocjene predstavama, tako da se bliži momenat u kojem će se i proglasiti pobjednička predstava 15. TKT Fest-a.

aktuelno.ba

           

Komentari

Komentara