U BKC TK premijerno izvedena predstava „Ljubav Omera i Merime“ i otvoreni “20. Dani Mladih Tuzle”

Spread the love
Menprom

Pozorišna predstava „Ljubav Omera i Merime“ zasnovana na motivima balade „Smrt Omera i Merime“ premijerno je izvedena sinoć na sceni, do posljednjeg mjesta ispunjene velike sale Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Reha Centar


Gromoglasni i dugotrajni aplauz i ovacije za ekipu koja je realizovala ovaj pozorišni projekat, najveća su nagrada za Pozorište mladih Tuzle, Bosanski kulturni centar TK, Srednju „Savremeno – umjetničku školu“ Tuzla i Udruženje „Mladi Tuzle“, koji su kao koproducenti u pripremi predstave radili duže od tri mjeseca.
Koncept predstave koji počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi, sa intrigantnom igrom glumačke ekipe, simboličnim narativom pripovjedača, preživljenom emocijom pjevača, izvedbom žive muzike, živopisnom scenografijom i kostimima, snažnim ekspresivnim pokretima i koreografijama plesača, te specifičnom režijom, očigledno je našao pravi put do publike koja je kroz ljubav Omera i Merime proživjela priču o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona.
U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, u ovoj priči na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.
U predstavi u kojoj scenarij i režiju potpisuje Adnan Mujkić igra 50 glumaca , plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle.


Premijerno izvođenje ove predstave bilo je pod pokroviteljstvom premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, a pored njega događaju je prisustovao veliki broj zvanica među kojima ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, gradonačelnik Tuzle i predstavnici Gradskog vijeća Tuzle, direktori ustanova kulture i obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, predstavnici nevladinog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine, te gosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije, Njemačke i brojnih gradova iz Bosne i Hercegovine.
Sinoćnom premijerom počeo je i program obilježavanja 20 – te godišnjice Mladih Tuzle kojim će se obilježiti 20 godina kontinuiranog i uspješnog rada ovog udruženja. Pod sloganom “20 godina probe za život” UG Mladi Tuzle će u period do 31. marta 2024. godine, na dvije lokacije Sceni Pozorišta mladih Tuzle i Bosanskog kulturnog centra TK, u okviru “20. Dana Mladih Tuzle” prirediti niz događaja kojima će obilježiti veliki jubilej.
Dio tog programa je i prva repriza predstave „Ljubav Omera i Merime“, koja će biti izvedena večeras, 4. marta 2024. godine u Bosanskom kulturnom centru TK, a informacije i rezervacije za manji broj preostalih ulaznica moguće je dobiti putem telefona Pozorišta mladih Tuzla: 061 365 600.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara