Strazbur: Usvojena Rezolucija o BiH

Spread the love
Rental Travel

Poslanici Evropskog parlamenta danas su, na plenarnoj sjednici koja se održava u Strazburu, usvojili Rezoluciju o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji. 

Reha Centar

Za Rezoluciju, koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda,  glasalo je 496 poslanika, 132 su bila protiv, a 67 suzdržanih.

Rezolucija je, kao javlja dopisnik BHRT-a iz Strazbura, usvojena bez bitnijih izmjena o donosu na verziju koju je krajem januara usvojio Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta i na debatu koju su poslanici sinoć održali.

Pojam federalizacije pomenut je i u danas usvojenom tekstu, u vidu neke vrste principa kojim se treba rukovoditi.

Hrvatski europarlamentarci tvrde da nesporazumi o ovom pitanju proizlaze iz nepoznavanja njihovih namjera, da je to evropski princip iza kojeg ne stoji cijepanje BiH, i da se on odnosi na sve konstititutivne narode i građane ove zemlje.

Danas usvojena rezolucija pozdravlja reformske procese koji su provedeni i ukazuje na put kojim zemlja treba ići, a koji podrazumijeva konsenzus, socio-ekonomske i političke reforme u BiH, time i put ka eurointegracijama.

Ključne tačke rezolucije: vladavina prava, jednakopravnost, borba protiv korupcije…

Poslanici ističu kako EU i dalje ostaje usmjerena na perspektivu BiH u Evropskoj uniji, teritorijalni integritet i zajedništvo. Pozivaju BiH da upravo kroz evaluaciju zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji dokaže da je država koja funkcioniše.

Takođe, nastojanja vlade Republike Srpske da uspostavi paralelne kanale komunikacije s Komisijom zastupnici smatraju neprihvatljivima.

Od BiH se zahtijeva da nastavi s reformama i postane učinkovita i funkcionalna država utemeljena na vladavini prava, jamčeći jednakopravnost i demokratsku zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana.

Poslanici su izrazili žaljenje zbog toga što „deklarisani politički angažman u borbi protiv korupcije nije pokazao konkretne rezultate.” Takođe, istakli su i potrebu za efikasnim nadzorom političkih stranaka i finansiranja predizbornih kampanja, transparentnim zapošljavanjem u javnom sektoru te prestankom korupcije na javnim konkursima.

Kako je saopšteno iz Evropske narodne stranke, ovim Parlament poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić – Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju sva tri naroda.

Parlament takođe osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izborne komisije na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn), sinoć je , tokom debate obavljene u Evropskom parlamentu, istakao da se pred Bosnom i Hercegovinom nalaze brojni izazovi.

“Bh. vlasti moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države”, rekao je Han.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara