Stupio na snagu Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana

Spread the love
Menprom

Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana i Protokol između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova IR Pakistan o provođenju tog sporazuma stupili su na snagu 23. jula, čime su stvoreni uslovi za njihovu primjenu.

Reha Centar

Radi se o izuzetno važnom sporazumu za BiH, s obzirom da posljednjih godina jedan dio rute za ilegalne migranate, koji žele stići u zemlje zapadne Evrope, prolazi teritorijom BiH.

Proceduru za potpisivanje ovog sporazuma pokrenulo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, a ministar Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah potpisali su sporazum u novembru prošle godine u Islamabadu.

Ovim sporazumom omogućava se povratak državljana ove zemlje koji ilegalno borave u BiH.

S obzirom da državljani Pakistana čine značajan dio ilegalnih migranata u BiH, stupanje na snagu Sporazuma, omogućit će započinjanje procedure njihovog povratka, a što će u konačnici i smanjiti pritisak na pojedine lokalne zajednice.

Ministarstvo sigurnosti BiH pokrenulo je proceduru za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa još nekoliko država iz kojih dolazi veliki broj migranata u BiH, kako bi se olakšale i ubrzale procedure njihovog povratka u matične zemlje, saopćeno je iz tog ministarstva.

Fena

Komentari

Komentara