Semir Osmanagić: Bosanska dolina piramida je fenomen koji će svijet tek otkriti

Spread the love
Rental Travel

O Bosanskim piramidama pisalo se mnogo. Bilo je tu priznavanja i negiranja, buke i prašine. Za jedne je Osmanagić sanjar, za druge naučnik. Čega ima u Visokom? Ko i zašto opstruira iskopavanja? Čega ima u tunelu Ravne? To su samo neka od pitanja koja svako ko je čitao ili slušao o ovim piramidama sebi postavlja.

Reha Centar

Semir Osmanagić živi na relaciji Sjedinjene Američke Države – Bosna i Hercegovina. “Kad nešto volite, onda tome posvetite svoju energiju, znanje i sredstva. Inače, u Sarajevo sam se preselio prije tri godine, ali sam skoro svaki mjesec na relaciji Houston – Sarajevo”, kaže Osmanagić.

Gospodine Osmanagiću, otkud interes javnosti za piramide?

Uče nas da su piramide građene samo u Egiptu i Meksiku, a to je netačno. Piramide se nalaze na šest kontinenata. U Kini ih je 250, u Peruu 300, na Kanarskim Otocima nekoliko desetaka, 200 Cahokia piramida u državi Illinois u SAD-u, 155 u Egiptu, u Australiji sedam, 224 u Sudanu, nekoliko hiljada piramida Maja u Meksiku, Guatemali, El Salvadoru, Hondurasu i Belizeu.

Piramida ima i u Boliviji, Kambodži, Indoneziji, Australiji, Amazonu (Brazil), na jugu Francuske, na italijanskom i grčkom tlu. Svijet prošlosti bio je svijet piramida. Egiptolozi tvrde da su piramide služile kao grobnice faraona, a u piramidama nema mumija, nema hijeroglifa, alata, kostiju, slika – nijednog dokaza njihove svrhe. Identično je s najstarijim i najvećim piramidama svuda po svijetu. Mi, dakle, trebamo otkriti pravu svrhu piramida i zaboraviti nenaučne tvrdnje egiptologa i arheologa.

Kako ste došli do otkrića “vještačkih građevina” u Visokom?

Moj dolazak u Visoko u aprilu 2005. godine nije imao veze s piramidama. Došao sam posjetiti lokalni muzej. No, kad sam vidio da uzvišenje koje se uzdiže iznad ovog grada u srcu Bosne i Hercegovine ima četiri stranice, trokutaste strane s identičnim nagibom, uzeo sam kompas i on mi je pokazao perfektnu orijentaciju stranica prema stranama svijeta (istok–zapad, sjever–jug). Na temelju dotadašnjeg iskustva s piramidama u Kini ili Guatemali, koje su prekrivene zemljom, znao sam odmah da je riječ o vještačkim građevinama, a ne o prirodnim brdima.

Koji lobiji rade protiv ovog otkrića?

Kompletan kulturni establišment Bosne i Hercegovine, Evrope ali i svijeta okrenuo se protiv naše Fondacije, projekta i mene. Domaći arheolozi, geolozi i historičari govorili su da kod nas nije bilo faraona te da stoga nema ni piramida. Pisali su peticije vladi da zaustavi ovo istraživanje. Slične peticije pisala je i Evropska arheološka asocijacija prijeteći arheolozima da ne idu u Bosnu i Hercegovinu, te da ako odu, više neće moći naći posao u svojim zemljama.

Stotinu američkih i evropskih arheologa i antropologa potpisalo je peticiju tražeći od Vlade u BiH da nas zaustavi. I, na kraju, vodeći egiptolog u svijetu dr. Zahi Hawass tvrdio je da piramida u Bosni i Hercegovini nema, a da Osmanagić “halucinira”. Osam godina kasnije, 2013. ispalo je da smo mi bili upravu, a oni nisu. Kad imate plemenit cilj ispred sebe, kad ste uporni, radite naučnom argumentacijom, onda ćete svoj cilj i ostvariti bez obzira na sve prepreke.

Otkud imena piramidama?

Imamo pet piramidalnih struktura: piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Sjenka Bosanske piramide Sunca prije zalaska tokom ljeta u potpunosti prekriva piramidu Mjeseca. Piramida bosanskog Zmaja je naš respekt prema znalačkim graditeljima piramide. Hram Majke Zemlje govori da naša planeta jeste naša majka, a to je naša civilizacija zaboravila i ponaša se bezobzirno prema okolini. Piramida Ljubavi je jedina s takvim nazivom u svijetu. Napadaju me za to romantično ime, a ne shvataju da su riječi moćne, a najmoćnija riječ je ljubav. Ideja je da cijelu Bosansku dolinu piramida “obojimo” ljubavlju i da pozitivne poruke šaljemo u svijet.

Bosanska piramida Sunca je viša od 220 metara. Njena istočna i sjeverna strana idu do dna doline i moguće je da dosežu 360 metara. Piramida Mjeseca visoka je 190 metara i znatno je viša od Keopsove piramide koja je visoka 147 metara. Najviša piramida Maja je u El Miradoru i visoka je 103 metra, piramida Sunca u Teotihuacanu 74 metra, a visina najviše kineske piramide iznosi 65 metara.

Trenutno su aktivni radovi u tunelu Ravne. Kako tu teku radovi, dokle se došlo?
U svojoj prvoj knjizi o otkriću piramida iz 2005. godine najavio sam da ćemo otkriti prahistorijske podzemne tunele i prostorije. Tada su me bosanski geolozi i arheolozi napali ismijavajući me. Danas je svima jasno da sam bio upravu. Riječ je o mreži koja se pruža desecima kilometara u svim smjerovima s brojnim raskršćima, komorama, podzemnim jezerima. U prahistorijskom podzemnom labirintu ispod piramida pronalazimo megalitne blokove od nekoliko tona. Analize su pokazale da je riječ o keramičkim blokovima.

Mjerenja fizičara i elektroinžinjera pokazuju da se oko ovih blokova nalaze elektromagnetna zračenja dvije frekvencije – 28 kHz i 7,83 Hz. Prva frekvencija putem piezzoelektričnog efekta proizvodi ultrazvuk iste frekvencije koji je idealan za levitiranje. Druga frekvencija odgovara tzv. Šumanovoj rezonanci koja je najbolja frekvencija za naš fizički, mentalni i spiritualni razvoj. Kad se ovome doda potpuno odsustvo kosmičkih i radioaktivnih zračenja u tunelima i prostorijama, ali i prisustvo visoke koncentracije negativnih jona koji ubijaju viruse i bakterije, ne čudi da su podzemni tuneli u Visokom imali i vrlo pozitivan utjecaj na zdravlje.

Na koji način djeluje Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, odakle se finansira i koliko ima uposlenih?

Na početku projekta ponudio sam saradnju arheolozima s Univerziteta u Sarajevu, kustosima iz Zemaljskog muzeja, ministarstvu kulture. Odbili su. Zbog ogromnog interesa javnosti osnovao sam neprofitnu Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i danas rukovodimo najaktivnijom i najotvorenijom arheološkom lokacijom na svijetu. Tokom ljetnih mjeseci imamo 18 uposlenika po ugovoru o djelu, koji servisiraju 400-500 volontera. U potpunosti se samofinansiramo od komercijalnih djelatnosti i prihoda osnivača.

Ove godine nismo trošili sredstva poreskih obveznika. Četvrti put smo organizirali Međunarodnu radnu akciju volontera (MRAV) u kojoj je 450 entuzijasta došlo iz 46 zemalja svijeta sa šest kontinenata da aktivno učestvuje u otkriću koje mijenja svjetsku historiju. Prvi put u jednom globalno važnom projektu ne morate biti profesionalac (arheolog, profesor, student arheologije) da biste bili uključeni. Svi su dobrodošli.

Kakvi su rezultati iz 2013. godine?

Došli smo do nekoliko fenomenalnih otkrića ove sezone. Radiokarbonska datiranja organskih uzoraka s Bosanske piramide Sunca iz augusta 2013. godine pokazala su da je period gradnje ove piramide 29.200 godina +/- 400 godina što je čini najstarijom na svijetu. Pronašli smo jedan keramički blok u podzemnim tunelima kojeg smo nazvali “Megalit K-5”, ovaj put mase veće od 25 tona što svjedoči o visokoj tehnologiji. Očistili smo novih stotinu metara postojećih misterioznih prahistorijskih podzemnih tunela. Pronašli smo uklesane simbole na kamenu koji svjedoče o pismenosti starijoj od 20.000 godina, a koju smo nazvali “Prahistorijsko pismo Visoko”. Otkrili smo i granitne umjetničke predmete iznimne starosti. Finale ovih otkrića bila je muzejska izložba u Visokom gdje smo izložili dio pronađenih artifakata.

Koliko turista sada posjećuje Visoko?

Fondacija razvija arheološki turizam u Bosni i Hercegovini. Tokom 2013. godine Bosansku dolinu piramida posjetilo je otprilike 30.000 turista sa šest kontinenata. Turisti dolaze iz različitih država; od Japana do Brazila, od Meksika do Australije, od Kuvajta do Finske. Najviše ih je iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Njemačke, Norveške i bosanskohercegovačke dijaspore. S obzirom na to da turistička zajednica, a ni državne institucije ne ulažu novac u promociju ove destinacije, za pohvalu je što Fondacija sama uspijeva privući velik broj stranih turista.

Koliko vas prate svjetski mediji?

Ovo je projekt intenzivne medijske ofanzive širom svijeta. Trenutno, članci o starosti i energetskim fenomenima bosanskih piramida vrte se na internetskim portalima u SAD-u i Zapadnoj Evropi. Prošle sedmice ih je na našoj španskoj internetskoj stranici (www.piramidesdebosnia.com) pročitalo 200.000 posjetilaca iz Latinske Amerike. Na popularnom programu TV Rotana, koji prate milioni ljudi u Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama Srednjeg istoka, prikazuju se prilozi o bosanskim piramidama.

Proteklih sedmica objavljivani su pozitivni članci u njemačkim, švicarskim i slovenskim dnevnicima, te radijski intervjui za američke i argentinske radiostanice. Nekoliko dokumentaraca o Bosanskim piramidama na engleskom jeziku prikazuje se na raznim filmskim festivalima. O Bosanskim se piramidama čuje na svakom kutku planete.

Najveći izraz međunarodne verifikacije projekta jeste organizacija naučnih konferencija. Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je u saradnji s nekoliko svjetskih univerziteta do sada održala četiri konferencije uz učešće 115 stručnjaka iz 18 zemalja. Zaključci s prve konferencije iz 2008. godine pokazali su da su bosanske piramide arheološki fenomen, a ne geološki. Posljednje tri konferencije istražuju svrhu prvih evropskih i najstarijih piramida na svijetu. Arheolog Fondacije Tim Moon s Novog Zelanda objelodanio je rezultate radiokarbonskog datiranja pronađenog organskog materijala između dva reda betonskih blokova na površini Bosanske piramide Sunca i oni nas vode 29.200 godina u prošlost. Posljedice ovih naučnih analiza osjetit će se tek u decenijama pred nama. Knjige historije, doktorske disertacije i profesorska zvanja padaju u vodu.

U kojem smjeru će se nastaviti priča o Bosanskim piramidama?

Bosanska dolina piramida je fenomen koji će svijet tek otkriti. Dolazit će nam stotine hiljada posjetilaca zbog naučnoistraživačkih, spiritualnih ili ljekovitih aspekata. Naše kolege istraživači egipatskih, kineskih, peruanskih ili meksičkih piramida možda nas ne razumiju danas, ali za dvadeset godina će ići našim stopama.

Ovo je projekt s vizijom. Za razliku od naših starih stručnjaka kojima su zapadnoevropljani izgradili kompleks niže vrijednosti, mi se ponosimo ovim globalno važnim otkrićem. I dok naši političari nemaju vizije za BiH, niti interesa za budućnost mladih generacija, mi dajemo konkretan primjer da se može doprinijeti razvoju vlastite zemlje.

I, na kraju, Fondacija se u potpunosti samofinansira iz turističkih aktivnosti. Ove godine nismo dobili sredstva iz državnih institucija. Dakle, nema budžeta, grantova ili donacija institucija. I dok je u BiH zatvoren državni muzej zbog nedostatka sredstava, kod nas nema nedostatka entuzijazma i ljubavi prema istraživanju. Zato mi imamo budućnost.

(Aktuelno/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZN/dh)

Komentari

Komentara