Sedam godina od početka politički motivisanog sudskog procesa protiv Ilije Jurišića

Spread the love
Fondacija Istina Pravda Pomirenje podsjeća bosanskohercegovačku javnost da se u nedjelju, 11. maja navršava 7 godina od početka politički motivisanog sudskog procesa protiv Ilije Jurišića. Po interpolovoj potjrnici koju je raspisalo pravosuđe Republike Srbije Jurišić je uhapšen na beogradskom aerodromu 11. maja 2007. godine.
Tužilaštvo za ratne zločine republike Srbije optužilo ga je za navodno počinjeni ratni zločin 15. maja 1992. na raskrsnici Brčanska Malta. Nakon troipogodišnje rasprave, za koje vrijeme je Jurišić u pritvoru, Okružni sud u Beogradu, odbijajući da sasluša ključne svjedoke odbrane, osudilo ga je na 12 godina zatvora. Tu presudu poništio je Apelacioni sud u Beogradu te donio rješenje o bezuslovnom puštanju Ilije Jurišića na slobodu, predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno razmatranje ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.
Apelacioni sud je istovremeno precizno naveo propuste prvostepenog suda i kako ih otkloniti.
U obnovljenom postupku novo vijeće Višeg suda u Beogradu ( sudskim vijećem je predsjedavao Dragan Mirković ) u potpunosti je ignorisalo rješenje Apelacionog suda i ponovo 2 . decembra 2013. Jurišića osudilo na identičnu kaznu od 12 godina zatvora.
Ovakav postupak novog vijeća čini se razumljivim kada se zna da je predsjednica sudskog vijeća čiju je presudu Apelacioni sud poništio, Vinka Beraha Nikičević, odmah nakon toga napredovala u sudskoj hijerarhiji i postala šef odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
Iako je zakonski rok za dostavljanje pismenog otpravka presude 15 dana, ona ni nakon pet mjeseci nije dostavljena odbrani. Sve ovo svjedoči o neprofesionalizmu srbijanskog pravosuđa ali i ogromnom uplivu politike u slučaj Jurišić.
O svemu ovome Fondacija je informisala brojne domaće i međunarodne adrese, uključujući i Štefana Filea, komesara za proširenje EU i Jelka Kacina izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju.
Fondacija Istina Pravda Pomirenje ovom prilikom podsjeća odgovorne na svim nivoima vlasti da troškove odbrane Ilije Jurišića i drugih branitelja ne može pokrivati samo Opština Tuzla ili lokalne zajednice u kojima žive branitelji.
Treba konačno shvatiti da je odbrana Tuzle I ostalih opština istovremeno bila i odbrana BiH. Zbog toga branitelji ne smiju biti prepušteni sami sebi.
PRESS FIPP-a

Komentari

Menprom

Komentara

Reha Centar