Saopštenje za javnost SDA TK u povodu prozivki od strane SDP-a

Rental Travel

U povodu saopštenja koje je izdala Kantonalna organizacija SDP-a BiH Tuzla 20.10.2015. godine u kojem se „ upozorava da SDA-ova Vlada u TK hapseći nedužne radnike krši ljudska prava, zagarantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama , oglasio se i Kantonalni odbor SDA TK čije saopštenje prenosimo u nastavku :

Reha Centar

Podsjećamo Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju koji je usvojila Skupština TK 29.09.2015. godine propisano da će građani koji se ubuduće budu javno okupljali kod zgrada institucija biti udaljeni po procjeni policijskog organa u odnosu na sigurnosnu procjenu u datom trenutku. Radnici TTU-a su toga dana od strane policijskih službenika preusmjereni na propisanu udaljenost, 500 metara od sjedišta Vlade TK, gdje su nastavili svoje mirne proteste, dok su privedena dva radnika koji su se naguravali sa policajcima. SDA ne podržava niti provodi nikakvu represiju, ali isto tako izgrednici koji ne poštuju zakone moraju odgovarati za svoje postupke i ponašanje.

SDP je izgleda zaboravio februarske proteste 2014. godine, radničko nezadovoljstvo nekoliko hiljada obespravljenih radnika,  i kako i zašto je neslavno završio svoj bezuspješni pokušaj vladavine u Tuzlanskom kantonu. Davanje podrške obespravljenim radnicima kroz saopštenje, možemo definisati samo kao nastavak licemjerne promocije SDP-a (sjetite se „države za čovjeka“ i lažnih obećanja kojima su zavarani birači), hvalospjeve itd.  Bilo bi bolje da se SDP kao ozbiljan politički subjekt informiše o aktivnostima Vlade TK i resornog ministarstva na prevazilaženju teške situacije u TTU-a, a ne da na temelju paušalnih procjena pokušava da se dodvori radnicima i optužuje SDA za sve što nije dobro u Tuzlanskom kantonu. Podsjećamo javnost da je taj isti TTU u mandatu Alijanse za promjene na čelu sa SDP-om prodat za 1 KM tzv.strateškom partneru. Ta neuspješna privatizacija je raskinuta dolaskom SDA na vlast i TTU je krenuo sa dobrim rezultatima poslovanja sve do ponovnog dolaska SDP-a na vlast.

Inače, SDA se kao najjača i najmasovnija politička stranka vrlo često od strane pomenute političke partije zlonamjerno spominje kao najodgovornija za stanje u proteklih 20 godina. Podsjećamo da je SDA bila na vlasti od 1996.-2000. godine i od 2002. – 2010., a to su periodi koji se pamte po uspješnom ekonomskom stanju i razvoju, stabilnom budžetu i snažnim reformama koje su bile usmjerene ka jačanju države. Od 2000. do 2002. kada je zavladala Alijansa za promjene uslijedili su značajni budžetski deficiti kao i većina neuspješnih privatizacija. 2010. godine glasači su svoje povjerenje poklonili SDP-u kada počinju neuspješne koalicijske kombinacije, veliki budžetski deficiti. Sve ovo jasno govori da je potpuno neutemeljeno prozivanje SDA za sve što je loše u TK  jer su upravo SDA-ovske Vlade morale utrošiti ogromnu energiju i znanje da uklone posljedice loše vladavine SDP-a u Tuzlanskom kantonu.

Kantonalni odbor SDA TK

aktuelno.ba

Komentari

Komentara