Salkić: Dodik se treba suočiti s realnošću

Spread the love
Menprom

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, izjavio je u subotu 16. septembra 2017. godine da najnovije izjave Milorada Dodika, predsjednika ovog entiteta, da „ne želi da se odrekne snova da RS i Srbija budu jedno“, predstavljaju nastavak štetne politike, koja ugrožava stabilnost i podiže tenzije u regionu.

Reha Centar

Dodik je 15. septembra, obraćajući se u Narodnom pozorištu u Beogradu, na manifestaciji „Dani RS u Srbiji 2017“, između ostaloga, izjavio da, kada je u pitanju pozicija entiteta RS u državi Bosni i Hercegovini „Srbi tamo nisu na željenom mestu“, te da „RS želi da bude u zajednici sa Srbijom“.

-Dodikova izjava prestavlja drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz prisustvo i aplauzom odobravana od strane aktuelne vlasti Srbije i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, još je opasnija. Imajući u vidu činjenica da se aktuelna vlast u Srbiji svakodnevno deklarativno izjašnjava da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, mi očekujemo da se ona ogradi od ovih Dodikovih huškačkih izjava.

Slična politika, koja je u svojoj osnovi imala stvaranje velike Srbije, devedesetih godina je dovela do etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, a na kraju je poražena. Zbog toga, najprije smatram da se vlast u Srbiji treba da se ogradi od sulude politike predsjednika RS, koji vodi cijeli region u neizvjesnot i moguće sukobe.

S druge strane, kada je u pitanju Dodikova politika, svima je već jasno da se radi o političkom davljeniku, koji je prokockao svoju priliku da uđe u historiju kao pozitivna ličnost. Davljenici kada tonu, vrlo često potope i one koji ih pokušavaju spasiti. U ovom slučaju, sa Dodikom, ne samo da će propasti njegova politika, već i oni koji mu pokušavaju pomoći ovih dana u Narodnoj skupštini entiteta RS. Dodik može da nastavi sanjati i niko mu to neće zabranjivati, ali on treba dobro da zna da ni mnogi prije njega, koji su imali neuporedivo veću snagu, nisu uspjeli ovaj dio Bosne i Hercegovine, koji se nepravedno zove entitet RS, pripojiti Srbiji.

U teškoj situaciji kada demokratski sistem u entitetu RS ne funkcioniše, kada režimska policija zavodi red u Narodnoj skupštini, kada su ugrožena osnovna ljudska prava, kada je vlast bezidejna da pomogne i uradi nešto za narod, kada radnici štrajkuju glađu, Dodik po oprobanom receptu radi ono što najbolje zna – dodatno radikalizuje i podiže tenzije u cijelom regionu. To je jedini način da on ostane na vlasti.

Imajući u vidu kompletnu situaciju, koja je na ovim prostorima uvijek kompleksna, a zbog naše opredijeljenosti da učinimo sve da naši građani bolje žive, pozivam Dodika da prestane sanjati i da se suoči sa istinom i realnošću. Realnost i istina su da zbog njegove politike u ovom entitetu vlada bijela kuga, entitet svaki dan napuštaju čitave porodice, sela i gradovi ostaju pusti, u školama je sve manje djece, preduzeća propadaju, mnogi građani žive na ivici siromaštva… Ovo poražavajuće stanje je rezultat činjenice da Dodik i njegovi istomišljenici ne rade za građane, nego godinama žive u snovima sanjajući podjelu ove zemlje, koju nikad neće dočekati. kazao je potpredsjednik Salkić.

KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara