Rudari se nadaju prekidu štrajka nakon današnjeg sastanka u EPBiH

Spread the love
Rental Travel

Štrajk rudara u zeničkim i brezanskim rudnicima mogao bi biti prekinut nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koji počinje u 9.00 sati u sjedištu EPBiH u Sarajevu – najavio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

Reha Centar

On će, također, u sklopu delegacije Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu FBiH, prisustvovati sastanku te ističe da rudari neće odustati od svojih zahtjeva. Proizvodnja u zeničkim rudnicima prekinuta je još u prošli ponedjeljak, kada su stupili u radnički neposluh, dok su brezanski rudari u petak, 12. februara, stupili u generalni štrajk.

Isti su dan generalni štrajk počeli i u Zenici, nakon što je prekinut štrajk glađu sindikalnih čelnika.

– Vjerujem, ipak, da ćemo se dogovoriti i da ćemo mi već danas sići u jame. Puno smo dana izgubili, moramo zaraditi plaću i za ovaj mjesec, ali, naravno, nećemo odustati od svojih zahtjeva – podvlači Spahijaj.

Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plaća i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o penzionisanju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još uvijek nisu počeli i primati penziju.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 miliona KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 miliona KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona KM.

Fena

Komentari

Komentara