Riješeno pokretanje postupka Komore Tuzla pred Konkurencijskim vijećem

Spread the love
Menprom

Kantonalna privredna komora Tuzla pokrenula je postupak pred Konkurencijskim vijećem BiH u vezi zloupotrebe međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka”, odnosno zbog određenih pogodnosti koje je privredni subjekt Ekopak imao u pogledu pribavljanja i korištenja znaka, dok iste pogodnosti klijentima njihovih konkurenata nisu bile dostupne.

Reha Centar

Navedeno je ovo u saopćenju za medije sa 134. sjednice Konkurencijskog vijeća BiH a prenose brojni bh mediji. Naime, na 134. sjednici Konkurencijskog vijeća BiH koja je održana početkom novembra, usvojeno je rješenje kojim je utvrđeno da Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom Sarajevo, sprječava, ograničava i narušava tržišnu konkurenciju u oblasti ustupanja prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka “Zelena tačka” na obilježavanju proizvoda na tržištu u Bosni i Hercegovini.

Ta zloupotreba vršena je na način da su privredni subjekti koji su zbrinjavali i upravljaljali ambalažni otpad putem privrednog subjekta Ekopak imali određene pogodnosti u pogledu pribavljanja i korišenja znaka ,,Zelena tačka”, dok iste pogodnosti klijentima njihovih konkurenata nisu bile dostupne. Time se zloupotrebljavao dominantnan položaj primjenom različitih uslova za istu ili sličnu vrstu poslova sa ostalim stranama, u smislu člana 10. stav (2) pod c) Zakona. “Rješenjem se zabranjuje svako dalje postupanje privrednog subjekta Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom u smislu zloupotrebe dominantnog položaja. Privrednom subjektu Ekopak d.o.o. je naloženo da u roku 15 (petnaest) dana od dana prijema Rješenja uskladi svoje poslovanje na način da u potpunosti odvoji djelatnost upravljanja amabalažom i ambalažnim otpadom od ustupanja prava na korištenje međunarodno zaštićenog znaka ,'Zelena tačka’, te da osigura da svi zainteresovani privredni subjekti imaju jednak pristup i pogodnosti prilikom ustupanja prava na korištenje znaka ,'Zelena tačka’, isključenjem dodatnih pogodnosti svojim klijentima, odnosno klijentima koji zbrinjavaju i upravljaljaju ambalažni otpad putem privrednog subjekta Ekopak, prilikom ustupanja prava na korištenje znaka ,'Zelena tačka’, i naj taj način omogući jednake uslove za sve privredne subjekte na relevantnom tržištu.

Rješenjem je također izrečena novčana kazna privrednom subjektu Ekopak d.o.o., društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom, zbog kršenja odredbi Zakona o konkurenciji, u iznosu od 6.500,00 KM”, saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.
“Rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu trgovine teškog i lakog obojenog metalnog otpada kao i tržištu prikupljanja/obrade teškog i lakog obojenog metalnog otpada u Bosni i Hercegovini koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta Chiho-Tiande Group Limited, Cricket Square, Hutchins Drive PO Box 2681, Veliki Kajman, Kajmanska ostrva, nad privrednim subjektom Scholz Holding GbmH, Essingen, Republika Njemačka kupovinom 100,0% vlasničkih udjela”, stoji na kraju saopćenja Konkurencijskog vijeća BiH.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara