Raste broj žrtava hemijskog napada u Siriji

Menprom

Broj žrtava napada u Siriji, za koji se pretpostavlja da je izveden hemijskim oružjem, porastao je na 72, a među njima je i dvadesetero djece.

Reha Centar

Sirijska opservatorija za ljudska prava danas je saopštila da se broj nastradalih u hemijskom napadu na sirijski Kan Šeikun podigao na 72, među kojima ima i djece. Prethodno je bilo javljeno da je 58 ljudi stradalo u jučerašnjem napadu hemijskim oružjem na grad Kam Šeikun, pobunjeničko i ekstremističko uporište na sjeverozapadu Sirije.

Sirijska opozicija juče je optužila “kriminalni režim” sirijskog predsjednika Bašara al Asada, da je izvršio napad sa projektilom sa toksičkim gasom i pozvala Vijeće sigurnosti UN da odmah otvori istragu.

Vašington, London i Pariz su takođe optužili vlasti u Damasku da su odgovorne za taj napad, koje su negirale odgovornost i optužile pobunjenike.

Vijeće sigurnosti danas će održati hitan sastanak povodom tog napada, a SAD, Francuska i Velika Britanija podnele su predlog rezolucije u kome se osudjuju sirijske vlasti.

Moskva: Pogođeno pobunjeničko skladište sa hemijskim oružjem

Sirijska avijacija pogodila je pobunjičko skladište u kome su se nalazile “toksičke supstance,” saopštilo je danas rusko Ministartvo odbrane, dan pošto je sirijska NVO javila da su sirijske vlasti izvele hemijski napad na sjeverozapadu Sirije u kome je prema najnovijim podacima, poginulo najmanje 72 civila.

Kako je navelo rusko Ministarstvo odbrane, “prema objektivnim podacima ruske kontrole vazdušnog prostora sirijska avijacija je izvršila udar na terorističko skladište oružja blizu Kan Šeikuna”.

Na lokaciji tog skladišta se nalazila radionica za proizvodnju bombi sa toksičkim supstancama, navelo je ministarstvo.

Kako je prenijela ruska agencija Tass, iz ovog skladišta, oružje sa hemijskim nabojem su ekstremisti isporučivali u Irak.

“Međunarodne organizacije i zvanične vlasti zemlje više puta su potvrdile da su teroristi koristili to oružje”, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane, prenosi Tass.

Portparol je rekao da su ti projektili slični onima koje su koristili ekstremisti u Alepu u Siriji, gde su njihovu upotrebu zabilježili ruski vojni stručnjaci.

Rusko ministarstvo je navelo da su informacije “potpuno pouzdane i objektivne”.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara