Identificirane tri žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene tokom genocida u Srebrenici

Spread the love
Menprom

Tri žrtve bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene na području Srebrenice u genocidu počinjenom u julu 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci godinama kasnije su ekshumirani iz masovnih grobnica u okolini Srebrenice i Zvornika, identificirane su danas u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli.

Reha Centar

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode, a danas su ga potvrdili i članovi njihovih porodica.

Članovi porodice su danas identificirali Salima (Idriz) Mustafića, rođenog 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice, koji je imao samo 16 godina kada je ubijen, u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Porodica je potvrdila i identitet Hamdije (Hamed) Hasića, rođenog 1965. godine u Poznanovićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Zeleni Jadar, Srebrenica, tokom 2001. godine.

Identifikovan je i Senahid (Atif) Šečić, rođen 1956. u Močevićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani krajem 2008. godine iz masovne grobnice Kamenica, Zvornik.

Porodice ovih žrtava su prilikom identifikacije ujedno dale i saglasnost za njihov ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Komentari

Komentara