Publika u Živinicama besplatno će gledati nagrađivanu predstavu “Jedvanosimsoboakamolistobo”

Spread the love
Rental Travel

U okviru manifestacije Četvrtkom u pozorište, koju BKC Živinice organizuje već drugu godinu za redom, u naredni četvrtak na repertoaru je socijalna komedija “Jedvanosimsoboakamolistobo”, Sarajevskog ratnog teatra.

Reha Centar

Predstava je socijalna komedija za teatarske sladokusce, kako ju je nazvao reditelj Aleš Kurt. Tekst za predstavu potpisuju Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, a uloge su ostvarili Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Lejla Čaušević.

Predstava je na 17. Festivalu bh. drame i autorskog teatra Zenica, dobila nagrade: glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju Alešu Kurtu, specijalnu nagradu Stručnog žirija za kolektivnu igru, nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žirija publike i nagradu za najbolju scensku muziku Damiru Nevesinjcu i Basheskiji.

Također, predstava Jedvanosimsoboakalomistobo osvojila je nagrade i na 15. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska 2018: Velika liska, Grand Prix Festivala za najbolju predstavu u cjelini, Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Alešu Kurtu za magičnu, kreativnu, lucidnu režiju koja agresivno a poetično analizira vrijeme u kojem živimo.

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodijeljena je Maji Salkić, a za najboljeg glumca Festivala Davoru Sabi. Predstava je osvojila i Specijalnu nagradu – Velika liska za informativnu, kreativnu i umjetničku programsku knjižicu predstave.

Pokrovitelji festivala su Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i Načelnik Općine Živinice.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara