Premijer Tulumović otvorio prvu regionalnu IT konferenciju „Tech Cruise“

Rental Travel

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je otvorio prvu regionalnu konferenciju „Tech Cruise“. Ovaj događaj mjesto je susreta privrednika iz zemlje i regije, javne uprave i vrhunskih stručnjaka iz područja informatike i digitalnog marketinga. Osim premijera Tulumovića, svečanosti otvorenja Konferencije prisustvovali su ministar privrede Asmir Hasić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac.

Reha Centar

Kako navode organizatori, više od 50 predavača će posjetiteljima ponuditi zanimljiv program sa temamam koje će biti interesantne predstavnicima javnog i realnog sektora, a među učesnicima će se naći neka od najznačajnijih regionalnih i svjetskih imena.

„Tech Cruise predstavlja jedinstvenu priliku za B2B i networking među kompanijama, kao i upoznavanje sa dobrim praksama nekih od vodećih BH kompanija iz oblasti proizvodnje, trgovine, finansija, turizma i uslužnih djelatnosti koje se susreću sa mijenjanjem i trasformacijom različitih procesa svih sektora u okviru ekonomije, dajući potpuno drugi pravac i dimenziju u odnosu na tradicionalno poslovanje“, navode iz kompanije Imel d.o.o. Lukavac, koja je organizator Konferencije.

Konferencija predstavlja platformu za promovisanje mogućnosti koje donosi digitalna trasformacija, uštede i prednosti koje sa sobom donosi korištenje savremenih tehnologija, te upoznavanje sa četvrtom industrijskom revolicijom i šta nam ista donosi.

„Ovo je jedinstven IT događaj, i nama u Tuzlanskom kantonu predstavlja posebno zadovoljstvo što je ovakav događaj organiziran upravo ovdje. To također dokazuje da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka i uopće „linkovanju“ stručnjaka u drugim oblastima sa IT ekspertima, vođeni činjenicom da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Očekujemo da ova konferencija stimuliše diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i novih marketinških platformi, „pametnih“ okruženja, tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija. Istovremeno, Konferencija je i prilika da sagledamo gdje se u ovom trenutku nalazimo kao privreda i društvo, koliko smo iskoristili potencijale digitalne ekonomije i u kojoj smo fazi stvaranja digitalnog društva, te kako možemo kvalitetnije i bolje iskoristiti priliku koju nam pruža primjena digitalnih tehnologija“, rekao je u uvodnom obraćanju premijer Tulumović, te svim gostima poželio dobrodošlicu u Tuzlanski kanton.

Kada je u pitanju sadržaj Konferencije, svjetski stručnjaci koji se bave cyber sigurnošću održat će između ostalog predavanja o rizicima u modernom poslovanju i cyber sigurnosti kao faktoru na koji se ne daje dovoljna pažnja, a posljedice toga su sve učestaliji napadi i ucjene. Također, regionalni eksperti iz digitalnog marketinga govorit će o uslugama i mogućnostima koje nude digitalni mediji, pretraživači i društvene mreže kao što su Google, Instagram, Facebook.

„Tech cruise“ se održava na jezeru Modrac kod Lukavca a trajat će do subote 21. septembra.

aktuelno.ba

 

 

 

Komentari

Komentara