Tulumović: OHR insistira na funkcionalnosti TK, sjednica Skupštine u petak

Spread the love
Menprom

 Premijer Tuzlanskog kantina Denijal Tulumović najavio je danas da bi sjednica kantonalne skupštine trebala biti održana u petak te da će tada biti razmatrani svi dokumenti koji su u prethodnom periodu usvojeni.

Reha Centar

Govoreći o zaključcima sastanka održanog u Uredu visokog predstavnika (OHR) u vezi s političkom krizom u tom kantonu, Tulumović je na pres-konferenciji kazao da OHR insistira na funkcionalnosti TK.

Istakao je da zbog nemogućnosti održavanja sjednice Skupštine TK, OHR zahtijeva da se sva relevantna pitanja vrate u skupštinske procedure, čime bi se omogućio normalan slijed funkcioniranja u političkom odlučivanju u ovom kantonu.

Najavio je također da će kantonalna vlada povući odluku o vanrednim prilikama u TK, koja je prethodno donesena.

-Odluka o vanrednim prilikama, koju sam ja na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine TK donio, donesena je da bi ovaj kanton u prethodnom periodu mogao normalno da funkcionira sa svim ovlastima, da bi se mogle redovno isplaćivati plaće budžetskim korisnicima, naknade i socijalna davanja, koja su bila upitna nesuvajanjem budžeta TK – kazao je Tulumović.

Navodi da je postavio i pitanje šta ukoliko Skupština TK ponovo ne bude u punom sastavu, u tom slučaju, kako je kazao, kanton ostaje bez budžeta.

-Odgovor nisam dobio, poručeno je da sve treba da se rješava u regularnoj Skupštini TK – dodaje Tulumović.

Nije želio prejudicirati moguće ishode na sjednici Skupštine TK, ali je podvukao da kao premijer ne želi blokirati tokove na TK.

Na pitanje novinara o ostavci ministara iz Saveza za bolju budućnost, potvrdio je tu informaciju, navodeći da to nisu neopozive ostavke i da će biti proslijeđene na skupštinsko odlučivanje.

Komentari

Komentara