Predavanje u povodu Svjetskog dana CML-a i Non-Hodgkin limfoma

Spread the love
Menprom

U organizaciji Udruženja oboljelih od leukemije „Osmijeh“ Tuzlanskog kantona, u Tuzli je obilježen Svjetski dan CML, hronične mijeločne leukemije i Non-Hodgkin limfoma. Cilj organizatora je da pacijenti, kao i njihovi članovi porodice koji im pružaju podršku tokom njihovog liječenja, dobiju što više informacija o karakteristikama i učestalosti ovih bolesti.

Reha Centar

U skladu s tim, Udruženje već par godina za redom organizuje stručna predavanja. Ove godine stručno predavanje na temu Karakteristike Non-Hodgkin limfoma održala je prim. dr. Alma Halilbašić, hematolog, dok je o Kliničkom algoritmu dijagnostike i terapije malignih limfoma govorila dr.med.sc. Samira Hasić, internista.

Na temu Limfoproliferativna oboljenja UKC Tuzla 2015.-2016. govorila je dr. Azra Jahić, predsjednica Udruženja hematologa i transfuziologa FBiH, koja je istakla da je u UKC Tuzla na godišnjem nivou od limfoproliferativnih oboljenja registrovan broj od 70 novooboljelih, što ne predstavlja trend povećanja, međutim u 2016 godini zapažena je povećana incidenca Non-Hodgkin limfoma u uznapredovalom stadiju. Dr. Jahić je u svom obraćanju naglasila značaj edukacije stanovništa o ovim bolestima, njihovoj dijagnostici, liječenju, ali i prevenciji kako bi se bolest otkrivala u ranoj fazi kada je moguće i izlječenje.

Na skupu je istaknuto da na nivou Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek ne postoji registar oboljelih pacijenata.

UKC-Tuzla / aktuelno.ba

Komentari

Komentara