Evropska unija Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla donirala novi PCR aparat

Spread the love
Menprom

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uručena donacija aparata za PCR u realnom vremenu. Donaciju koju je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), a kojeg provodi UNDP BiH, danas je uručio Richard Maša, šef Kooperacija delegacije EU u BiH.

Reha Centar

Prema njegovim riječima, EU je najveći i najlojalniji partner BiH koji je do sada donirao oko 7 miliona eura medicinske opreme zdravstvenim institucijama u BiH.
Richard Maša je istakao da je vrijednost PSC aparata sa ekstraktorom oko 110 000 KM i da je Tuzla do sada dobila oko 650 000 KM vrlo kvalitetne medicinske pomoći od strane EU.

Na donaciji se zahvalio v. d. direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović koji je rekao da je riječ o novom PCR aparatu za dijagnostiku Covid-19, zahvaljujući kojem će se dosadašnji kapaciteti testiranja od 300 testova dnevno uvećati na 450, što je od izuzetnog značaja za Tuzlanski kanton.

“Radi se o značajnoj donaciji EU, odnosno UNDP-a u BiH. Ova mašina neće služiti samo za dijagnostiku Covid pozitivnih pacijenata, nego će se koristiti za dijagnostiku i drugih oboljenja. Aparat je otvorenog tipa, što znači da se mogu koristiti PCR kitovi različitih proizvođača. Sa ovim aparatom možemo povećati broj urađenih testova, što je značajno za ovaj kanton. Naš kanton broji oko 500 000 stanovnika i svakodnevno imamo sve veći broj zahtjeva za testiranjem”, rekao je prof. dr. Jusufović.

aktuelno.ba / UKC Tuzla

Komentari

Komentara