Povećan broj smrtnih ishoda od posljedica zaraze korona virusom u TK

Spread the love
Menprom

Povećanje broja preminulih osoba od posljedica zaraze virusom  COVID 19 na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je tokom proteklog vikenda, istaknuto je danas na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

Reha Centar

Od 26. do 29. novembra 2021. godine odnosno tokom vikenda  evidentirano je 26 smrtnih ishoda  od posljedica COVID-a 19 na području TK,  što predstavlja najveći broj smrtnih ishoda u tako kratkom periodu od početka pandemije izazvane  korona virusom. Naglašeno je, da je nijedan od 26 preminulih pacijenata nije bio vakcinisan.

Prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla, doc.dr. Bahrudina Hadžiefendića trenutno je u UKC-u Tuzla  hospitalizirano 140 pacijenata, od kojih je 21 u Respiratornom centru, dok su ostali smješteni u Klinici za plućne bolesti i Infektivnoj klinici. Također u covid odljeljenju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla hospitalizirano je 4 djeteta i 4 majke, dok je u covid odjeljenju Ginekološko-akušerske klinike hospitalizirano 5 pacijentica, dvije porodilje i tri trudnice.

Najavljeno je da tekuće sedmice, odnosno od 2. decembra  2021. godine u okviru UKC-a Tuzla počinje vakcinacija trećom dozom vakcine, za što je prijavljeno 2000  zdravstvenih radnika, za koje su obezbijeđene  vakcine.

Utvrđeni su dalji koraci u pogledu formiranja posebnog covid odjeljenja pri UKC-u Tuzla i angažovanja dodatnog medicinskog osoblja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Koordinaciono tijelo  još jednom apeluje na građane Tuzlanskog kantona da se vakcinišu i time preveniraju obolijevanje ili teške simptome COVID-a 19.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara