Potvrđena optužnica protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić

Spread the love
Menprom

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao direktor i profesori u JU “Mješovita srednja  saobraćajna škola“ u  Tuzli počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Reha Centar

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u augustu 2018. godine kao odgovorna lica, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, te svi kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, prilikom provođenja konkursne procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, u namjeri da jednu osobu stave u povoljniji položaj i  pribave joj  korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, teže povrijedili prava više kandidata koji su konkurisali za istu poziciju. 

Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima, a u zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata.

Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri. 

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se pomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i  zaposlene na pomenuto radno mjesto, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Komentari

Komentara