Obilježena 21.godišnjica od osnivanja Stranke za BiH

Spread the love
Rental Travel

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osnovana je prije 21 godinu, tačnije, 13.aprila 1996. godine u Sarajevu. Stranka za Bosnu i Hercegovinu nastala je kao otpor i reakcija na prisutne procese razgradnje države. U proteklom periodu, u najširoj domaćoj i međunarodnoj javnosti, SBiH je postala prepoznatljiva kao demokratska, multietnička stranka, koja se zalaže za izgradnju Bosne i Hercegovine kao suverene države ravnopravnih građana i naroda.

Reha Centar

U centru našeg interesovanja jeste čovjek, pojedinac, slobodan građanin u svakom pogledu, na svakom dijelu teritorije države Bosne i Hercegovine. Politika SBiH je konzistentna jer je zasnovana na temeljnim principima slobode čovjeka. Uvijek smo se zalagali za jačanje institucija sistema koje su temelj za ostvarivanje svih prava, svim građanima  Bosne i Hercegovine. Naš program nije zasnovan na frazerskim i dogmatskim principima, već na konkretnim interesima građana i države. Stranka je uvijek potencirala individualna prava ispred grupnih, naročito etničkih interesa. Na prvom mjestu je očuvanje naše države, Bosne i Hercegovine.

U proteklom periodu, SBiH bila je nosilac mnogobrojnih inicijativa koje su rezultirale implementacijom značajnih odluka za državu BiH i njene građane. Ovom prigodom želimo podsjetiti bosansko-hercegovačke građane na slijedeće principe i političke rezultate koje je SBiH ostvarila u prethodnih 21 godinu:

 • SBiH je aktivnom politikom spriječila razgradnju države Bosne i Hercegovine
 • Presudno smo uticali na uspostavljanje institucija države Bosne i Hercegovine, kao što je primjer donošenje Zakona o državnoj graničnoj službi i otvaranje procesa uspostave jedinstvene granične službe Bosne i Hercegovine
 • Prvi smo potakli i obezbijedili najveće direktne investicije u Bosni i Hercegovini. Ovih mjeseci javnost se uvjerila da kočničari projekata SBiH iz 2009. i 2010. godine u oblasti energetskog sektora, sami priznaju vlastite greške. Da su te investicije realizovane, danas bismo u BiH imali najmanje 50 hiljada radnih mjesta više
 • SBiH je zaustavila kroz institucije sistema, sprovođenje tzv. „Aprilskog paketa“, kojim je bila pružena mogućnost poslanicima iz jednog entiteta da na Ustavan način, kroz tzv. entitetsko glasanje, potpuno blokiraju uspostavu, rad i funkcionisanje državnih institucija i organa. Koliko smo bili u pravu potvrdili su, svojim eksplicitnim stavovima, Američki Kongres, Vijeće Evrope, Evropski Parlament, Evropska Komisija i Venecijanska Komisija.
 • SBiH je dala značajan doprinos u očuvanju državne imovine. U historiji svijeta ne postoji nijedna država koja je opstala nakon što je ostala bez vlasništva nad imovinom koja joj po Ustavu pripada. U ovoj državi postoje političke snage koje nesmanjenom žestinom i 22 godine nakon rata, nastoje dijeliti našu državu i otimati njenu imovinu.
 • Ovih dana svjedoci smo kontradiktornih i šokantnih presuda međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. To se naročito ispoljilo nakon nedavnih dešavanja vezanih za odbijanje prijedloga za reviziju presude Međunarodnog suda pravde koja se odnosi na genocid počinjen na prostorima države Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom izdvajamo mišljenje profesora Vetlesena iz Norveške koji je istakao: „Do pomirenja u BiH istinski ne može doći ukoliko počinioci ne priznaju ono što su počinili i ne iskažu javno kajanje za ono što su uradili. I tada, ako se to desi, niko nema prava natjerati žrtvu da izvinjenje i prihvati. Oprost i zaborav nisu obaveze žrtve, kategoričan je Vetlesen“. Administracija Međunarodnog suda pravde u Hagu ovog puta Bosni i Hercegovini dodijelila je crveni karton u čemu su značajan doprinos dali kako Međunarodna zajednica, tako i neki značajni politički činioci naše države.
 • Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da se mijenjaju historijske činjenice koje se odnose na karakter rata u Bosni i Hercegovini. U periodu 1992. – 1995., na Bosnu i Hercegovinu izvršena je direktna vojna i politička agresija iz Srbije, Crne Gore i dijelom Hrvatske. Politike i režimi ovih država u to vrijeme sračunato su, perfidnim metodama, htjeli raskomadati državu Bosnu i Hercegovinu i od nje napraviti, na tzv. „etničkim prostorima“, srpskim i hrvatskim, ratni plijen za političke kuhinje iz centara moći koji su diktirali tokove agresije na Bosnu i Hercegovinu.
 • Određeni oblici agresije nastavljeni su drugim metodama koje se prije svega odnose na pokušaj zaustavljanja Ustavnih promjena, usporavanje procesa na putu ulaska Bosne i Hercegovinu u NATO pakt i Evropsku Uniju.
 • SBiH zalagala se za decentralizaciju Bosne i Hercegovine, i organizaciju države na univerzalnim ekonomskim principima. Na organizaciju države u pet regija, a to su: Sarajevska ekonomska regija, ekonomska regija Centralna Bosna, ekonomska regija Sjeveroistočna Bosna, ekonomska regija Sjeverozapadna Bosna i ekonomska regija Hercegovina.
 • SBiH, prije svega zbog principijelne i konzistentne politike, nikada nije bila na vlasti, ali je u značajnoj mjeri bila prisutna u vlasti. Naši predstavnici u Zakonodavnoj i Izvršnoj vlasti od razine općina, kantona, Brčko Distrikta, oba entiteta, i Centralnih institucija države, djelovali su kao korektivni faktor, te podržavali samo one ciljeve i politike koji su u interesu, prije svega, države Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika.
 • SBiH se zalagala, i zalagat će se, za očuvanje trajnog i stabilnog mira, za proglašenje nezastarivosti prava na povratak prognanika, i na trajnu zaštitu njihove imovine sa instrumentima i garancijama međunarodnih političkih subjekata.
 • Važnu pažnju poklanjali smo, i u budućem periodu ćemo poklanjati, pripadnicima svih braniteljskih organizacija, kako Armije Republike Bosne i Hercegovine, pripadnika Ministarstva Unutrašnjih Poslova i drugih ratnih formacija koje su štitile interese naše države.
 • Posebnu pažnju, na konkretan i studiozan način, davali smo i davat ćemo porodicama poginulih pripadnika naših odbrambeno – oslobodilačkih jedinica u borbi protiv agresora.
 • Radili smo i radit ćemo na školovanju, obrazovanju, odgoju pripadnika mladih generacija, kojima treba otvarati konkretne životne perspektive i motivisati ih za opstanak u domovini.
 • U proteklom periodu zalagali smo se za razvoj i jačanje kulture, kao zajedničke tekovine svih građana Bosne i Hercegovine, jer smatramo da kulturno bogatstvo treba učiniti sastavnim dijelom vizije općeg blagostanja u Bosni i Hercegovini. Oni koji nasrću na kulturno i kulturološko biće Bosne i Hercegovine, ako je već riječ o nacijama i subkulturnim – kontrakulturnim grupama, klerofašističkim tendencijama i ambicijama, koji su prepoznati u njihovom posezanjuza arhetipom, lakše ćemo identifikovati i vezu zločinačkih formacija i grupa, koje u samoj suštini svoje pojave i čina istodobno atakuju i na najranjiviji dio sopstvene nacije. Koje nisu svjesni, kako su sami – tek i samo jedna trećina svega što najprirodnije u BiH jesu. Svjedoci smo političkih pokušaja stvaranja jednonacionalnih jarmova koji su sastavni dio velikodržavnih projekata čiji je cilj proglašavanje Bosne i Hercegovine nepostojećom ili unitarnom državom. Taj projekat već duže vremena proklamuju i na bazi Referendumskih egzibicija nastoje u praksi ostvariti. Veoma je aktivan i projekat političkog oživljavanja trećeg etinteta i s time se treba ozbiljno pozabaviti u narednom periodu.
 • Neprekidno ćemo raditi na povezivanju sa svim naprednim i demokratskim državama u svijetu i boriti se protiv izolacije i zatvaranja, te pristupanju onim opcijama koje propagiraju etnonacionalističke i antibosanskohercegovačke političke grupacije i pojedince koji djeluju u tom smjeru.
 • SBiH će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti internacionalizaciji i međunarodnom priznavanju političkih ciljeva i ideja kao i kompletne politike koju SBiH realizuje kako u BiH tako i prema susjednim državama i narodima kojima u njima žive. SBiH će u kratkom vremenskom periodu postati i članicom asocijacija liberalno – demokratskih grupacija u Evropi i svijetu. Samo slobodna Bosna i Hercegovina može biti garancija slobode i svih drugih prava za sve njene građane.
 • Svim članicama i članovima, simpatizerkama i simpatizerima stranke za Bosnu i Hercegovinu čestitamo 21. rođendan, demokratske i građanske politike Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Press služba Stranke za BiH KV TK

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara