Ljiljani od zlata na mezaru svog komandanta Mirsada Fidahića

Spread the love
Rental Travel

Polaganjem vijenaca i cvijeća te časom historije, Organizacija Zlatnih Ljiljana grada Tuzle obilježila je 28. godišnjicu pogibije nekadašnjeg komandanta 1. Tuzlanske brigade i nosioca „Zlatnog ljiljana“ Mirsada Fidahića.

Reha Centar

Pored članova Organizacije Zlatnih ljiljana, obilježavanju godišnjice prisustvovali su i predstavnici ostalih boračkih organizacija, članovi porodice, te njegovi najbliži saborci.

„Hvala vam što ste se odazvali na obilježavanje ove godišnjice jer naš komandant to zaslužuje. Najmanje što možemo je biti svake godine ovdje na ovom časnom mjestu, na njegovom mezaru kako bi pokazali da ga nismo i nećemo nikada zaboraviti“- kazao je kratko ovom prilikom Redžep Muratović, predsjednik Skupštine UDNRP „Zlatni ljiljan“ grada Tuzle.

Jako je važno da obilježavamo ove datume i da se sjećamo onih koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo, istakao je Ćerim Rastoder, saborac komandanta Fidahića.

„Odmah nakon izbijanja agresije na našu domovinu, rahmetli Fidahić se dobrovoljno javio u jedinice Armije BiH gdje biva imenovan za komandanta 1. bataljona, nakon čega odlazi na kalesijisko ratište gdje sa svojim bataljonom učestvuje u oslobađanju Kalesije.

Nakon formiranja 1. tuzlanske brigade i ulaskom „Samostalnog odreda Gornja Tuzla“ u sastav 1. bataljona Prve tuzlanske brigade, rahmetli Fidahić biva imenovan za komandanta tog bataljona gdje ostaje do kraja 1994. godine. Krajem 1994. godine je imenovan za načelnika štaba Prve tuzlanske brigade. Ono što je kod mene ostavilo poseban dojam kod ovog istinskog gazije je činjenica da je bio jako oštrouman, miran i tih čovjek ali je u svakom trenutku posjedovao odgovornost komandanta. Tek kasnije sam, izučavajući istoriju, naišao na podatak da je rahmetli Mirsad Fidahić bio potomak zvorničkog kapetana Fidahića koji je u 19. stoljeću imao značajnu ulogu u odbrani bosanskog elajeta od strane Kneževine Srbije. Cijelo njegovo potomstvo se kroz stoljeća borilo za samostalnost i autonomiju Bosne, a Mirsad Fidahić je nastavio nit svojih predaka“- kazao je ovom prilikom Rastoder.

Mirsad Fidahić je poginuo u operaciji „Konjic“ 22.03.1995. godine sa još nekolicinom svojih saboraca gdje je kao načelnik štaba bio direktni sudionik akcije na Konjicu.

„Kad sam vidio Mirsu na Paša Bunaru bilo mi je lakše, svima nam je bilo lakše. Osim što je bio veliki patriota i borac on je bio duša od čovjeka i smatram ga jednim od najvećih heroja odbrane grada i naše domovine“- kazao je Safet Husanović, jedan od njegovih najbližih saradnika i saboraca.

„Dugo smo bili zajedno, bio je prvo čovjek a onda komandant. Da nije bilo njega ko zna kako bi danas Tuzla izgledala. Hvala mu za sve što je učinio za naš narod i našu domovinu“- kazao je njegov saborac Mensur Alić kojeg su suze u očima spriječile da kaže više.

U ime porodice Mirsada Fidahića svim prisutnima se zahvalila njegova najmlađa kćerka Alma koja je sa suzama u očima kratko kazala „Hvala vam što ste tu i što zajedno sa nama obilježavate godišnjicu pogibije moga oca“.

Mirsad Fidahić će u srcima svih njegovih saboraca i prijatelja, te svih patriota ostati upamćen kao veliki patriota, borac za slobodu i pravdu i čovjek koji je sasvim sigurno zadužio sve buduće generacije da ga se sjećaju.

Neka ti je lahka zemlja bosanska komandante.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara