Nastavak ugrožavanja egzistencije penzionera zbog kašnjenja penzija

Spread the love
Menprom

Vlada Federacije BiH nastavlja ugrožavati egzistenciju penzionera kršenjem sporazuma od 14.9.2015. godine, koji je potpisan između predstavnika penzionera u FBiH i Vlade FBiH, a u cilju obezbjeđenja uslova za poboljšanje položaja penzionera u FBiH, ističe predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Reha Centar

Predstavnici penzionera u Federaciji su otkazali već najavljene javne proteste upravo zbog potpisanog sporazuma u kojem se navodi, između ostalog, da se Vlada Federacije obavezala da će se isplata penzija vršiti najkasnije do 5. dana u mjesecu. Navodni nedostatak novca za redovnu i sigurnu isplatu penzija ne može biti izgovor za nepoštivanje potpisanog sporazuma, posebno jer se premijer Novalić tada u ime Vlade obavezao, citiramo: “Ovdje smo prezentirali kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere. Sve mjere ćemo u budućnosti raditi uz koordinaciju sa Federalnim zavodom PIO kako nam ne bi promaklo ništa što će ugrožavati Federalni zavod PIO”.

S obzirom da je za kašnjenje penzija i ugrožavanje egzistencije penzionera i neispunjene obaveze Vlade Federacije BiH odgovoran i premijer, potrebno je da cjelokupna demokratska javnost traži od Fadila Novalića da odmah obezbijedi uslove za poštivanje potpisanog sporazuma sa predstavnicima penzionera – ili da podnese ostavku, kako bi se izbjegli javni protesti zbog kršenja prava penzionera, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

29.4.2016.                                                                                  Muamer Dedić, Press BOSS-a

aktuelno.ba

 

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara